Изложба "Човешкото тяло - разкрито и реално" в София

17 април 2013 16:30   1 коментар   24882 прочита
Впечатляващо реална изложба, която ще разкрие тайните на човешкото тяло, се казва в рекламата на изложбата.Сн.: БГНЕС
Впечатляващо реална изложба, която ще разкрие тайните на човешкото тяло, се казва в рекламата на изложбата.Сн.: БГНЕС


Впечатляващо реална изложба, която ще разкрие тайните на човешкото тяло, се казва в рекламата на изложбата.Сн.: БГНЕС

В София тече подготовката и рекламната кампания на изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално" на д-р Гюнтер Фон Хагенс, придобил световна слава покрай опитите си да превърне тленни останки на мъртъвци в музейни и изложбени експонати.

В открит наскоро сайт се рекламира представянето на "колекцията" от човешки трупове на третия етаж на ЦУМ. Датата на отриването е 25 април т. г.

Изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално" разкрива един друг поглед върху нашето тяло. Посетителите могат да се запознаят с мускулната, скелетната, храносмилателната, репродуктивната, дихателната, отделителната и кръвоносната системи, както и с кожата, жлезите, ноктите и косата на човека, пише още в представянето на изложбата.

Експонатите в изложбата на д-р Фон Хагенс са реални човешки останки, обработени с т. нар. метод на пластинацията - процес, при който се спира процеса на гниене на мъртвото тяло, а течностите в него се заместват с полимерни химични съединения.

Обработените тела са разчленени, с отстранена кожа, с извадени на показ вътрешности. В изложбата присъства например трупът на млада бременна жена с разтворена утроба, в която се вижда и мъртвото дете, както и много други "експонати", в които труповете са "манипулрани" с претенцията за "образователни цели" и "артистичност", отбелязва сайтът Православие.бг.

Изложбата на фон Хагенс навсякъде по света е силно оспорвана в морален аспект. Той е патоанатом, отбелязва "Сега".

Според юристи подобно отношение към човешките останки е в нарушение на българското законодателство и по-специално на Закона за здравето (чл. 208), отбелязва още Православие.БГ. Очаква се Българската православна църква да излезе със становище и послание към вярващите както по отношение на недопустимостта на тази гавра с човешките останки от християнска гледна точка, се коментира в сайтовете с православна насоченост, допълват още от сайта.

Цените на билетите варират от 10 до 30 лева, съобразно възрастта на посетителите и деня за посещение. За деца до 5 г. входът е безплатен.

Как е започнал Фон Хагенс

Преди 3 години 68-годишният германски анатом Гюнтер фон Хагенс отвори магазин за търговия с препарирани части от човешки тела. Едно стъпало например струва 80 евро, фрагмент от мъртвешка ръка - 360 евро, цяла ръка - 1500 евро, бели дробове на пушач - 3600 евро, цяло тяло - 11 000 евро.

Първоначално Фон Хагенс изкупувал трупове в отдалечени части от света. След като станал известен обаче, анатомът започнал да получава многобройни молби от хора, желаещи да станат обект на общо внимание след кончината си. И в крайна сметка близо 11 000 души са подписали споразумения, с които му предоставят телата си, за да ги пластифицира.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
23 Април 2013 22:35 | Sylon
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Добре е да се знае, че в някои страни изложбата е забранена заради сериозни съмнения, че в нея се използват трупове на екзекутирани китайски затворници.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар