Истината за F-16, скандалът с фалшификатите и ще оцелее ли президентското вето

10 юли 2019 09:45   1 коментар   3791 прочита
Снимка: Форум Skyscrapercity
Снимка: Форум Skyscrapercity


Снимка: Форум Skyscrapercity

Важните събития, които очакваме днес

Натоварен с ключови събития е днешният ден. Само в рамките на няколко часа очакваме да отпаднат последните въпросителни около сделката за американските изтребители F-16 (Ф-16), както и да разберем какво ще се случи с президентското вето върху законовите промени за дивото къмпингуване.

Интересно ще бъде и в културната сфера. И докато основното събитие - отбелязването на 80 г. от рождението на проф. Марко Семов, е белязано от положителни емоции, на коренно противоположно е настроението в другия част от интелектуалната сфера - среща при културният министър Боил Банов за проблема с фалшификатите в българското изкуство.

Цената на изтребителите - с ДДС или без, накуп или на вноски?

От 10.00 часа днес ще се проведе заседание на Министерски съвет. На него правителството ще разгледа предложението за договор за купуването на новите изтребители F-16 (Ф-16). Очаква се да отпаднат всички въпросително по крайната цена, лишаваме ли се от боеви способности, за да я свалим и по какъв начин ще бъде изплатена тя - накуп или поетапно.

В средата на юни САЩ изпратиха проект за договор, в който цената е около 2.2 млрд. лв. Само преди дни заместник-военният министър Атанас Запрянов увери, че няма промени в заявените способности за новите изтребители. В противовес на критиките на президента за тяхното орязване.

За последно в края на юни делегация от САЩ беше в България за уточняване на подробности от бъдещия договор. Но американската страна продължава да настоява сумата да бъде платена накуп. Министърът на отбраната предупреди, че плащане накуп на голяма сума би поставила под въпрос другите два проекта за модернизация - на Сухопътните войски и Военноморските сили. Но и в момента няма официални данни дали в последните дни е договорена по-ниска цена.

В средата на юни финансовото министерство емитира вътрешен дълг за малко над 300 млн. лева. Пари, които трябва да отидат за покриване на разликата от одобрения от парламента бюджет от 1.8 млрд. лв. и исканата от САЩ цена, която по думите на премиера Бойко Борисов е около 2.2 млрд. лв. До момента Министерството на отбраната не повдига въпроса дали това е цена с или без ДДС, както и какви мита ще бъдат плащани по сделката заради европейското законодателство при внос от трети страни.

Министерският съвет ще разгледа и годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2018 г. Това ще се случи на фона на воденото досъдебно производство срещу двама началници на служба "Военна информация". Бригаден генерал Пламен Ангелови и бригаден генерал Светослав Даскалов са обвинени, че не са упражнили контрол при издаването на 504 разрешения за достъп до тайни с гриф "Секретно" и "Строго секретно".

Окончателно решение за дивото къмпингуване и ветото на президента Радев

От 9 часа днес Народното събрание ще разгледа президентското вето върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание.

Законът бе приет на 13 юни 2019 г. от Народното събрание. С приетите изменения се забрани разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. При нарушение депутатите решиха да се налагат глоби в размер от 500 до 1000 лв. Приети бяха санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания от 1000 до 3000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3000 и 5000 лв.

Законът бе върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев на 24 юни 2019 г. В мотивите си президентът заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда.

Според държавния глава обаче, режимът за "диво къмпингуване" става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

Ветото бе разгледано от водещата по законопроекта Регионална комисия и преодоляно. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Ако върнатият закон не получи необходимото мнозинство и е оспорен по принцип, той подлежи на разглеждане по реда, предвиден за обсъждане и приемане на законопроекти.

На вниманието на депутатите се поставят промените в Закона за пътищата на първо четене. Измененията са внесени от депутата от ГЕРБ Александър Ненков и група народни представители. Със законопроекта се премахва задължението АПИ да организира разпространението на бордови устройства и директно отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа.

Тези дейности ще бъдат изцяло прехвърлени върху търговците. С оглед осигуряване на възможността за техническо изпитване на тол системата, с предложените изменения се предлага след влизането в сила на съответните текстове, които я касаят, действието на реално таксуване с тол такса да бъде отложено до постигане на сигурност, че Електронната система на тол такси е в пълна готовност.

Предлага се Народното събрание да отложи таксуването с тол такса до вземане на решение на Министерски съвет, с което се потвърждава тази готовност за техническо опериране, като се постави максимален срок, след изтичане на който, независимо дали е взето такова решение, да се осигури въвеждането на смесената система. Предлага се този срок да бъде 1 март 2020 г.

Идеята е от тази дата да се стартира тол таксуването на пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона. До датата на обнародването на това решение на Министерски съвет, съответно до 29 февруари 2020 г. пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона ще заплащат винетна такса.

Депутатите ще се занимаят и с промените в Закона за посевния и посадъчния материал на второ четене.

По-късно Парламентарната комисия по правни въпроси ще обсъжда на първо четене промените в Изборния кодекс, с които се предлага отпадането на машинното гласуване при провеждането на местни и парламентарни избори.

Под законопроекта стоят подписите на народни представители на парламентарните групи ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а новите текстове предвиждат да гласуваме машинно единствено на избори за Европейски парламент, както и на президентските избори.

Повод за тях стана докладът на ЦИК, според който машинно гласуване в 3000 секции на евроизборите, провели се на 26 май т. г., е било съпроводено с редица трудности и предизвикателства.

Според вносителите, изборите за кметове и общински съветници са много по-сложни от останалите, като при тях се налага използването на по-различен софтуер и различна база данни, което води до риск от обявяване на тяхната недействителност, а от там и до намаляване на доверието в изборния процес.

Съгласно последните промени в изборното законодателство, на предстоящите местни избори, насрочени за тази есен, трябваше да се гласува с машини в минимум 6 000 изборни секции, а от там страната ни да поеме по пътя на пълното въвеждане на машинен вот.

Вносителите обявиха още, че до този момент за предложението са получили подкрепата на ДПС, а от БСП са твърдо против отмяната на машинното гласуване.

80 г. от рождението на проф. Марко Семов

Окончателното произнасяне на Народното събрание по президентското вето върху законовите промени за дивото къмпингуване не е единственото събитие, което ще ангажира вниманието на Румен Радев. Днес държавният глава ще участва активно в отбелязването на 80 години от рождението на българския писател, журналист, сценарист, есеист, народопсихолог, професор в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и член-кореспондент на БАН Марко Семов.

Първо в 14 часа на "Дондуков" 2 Румен Радев ще удостои с държавни отличия дейци на културата и изкуството, а след това от 18 часа в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН той ще участва в официалното честване. В рамките на церемонията Българската академия на науките ще бъде удостоена с Награда "Проф. Марко Семов" за ярко присъствие в духовният живот на нацията, учредена от Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели и Община Априлци. Отличието ще връчи лично президентът Радев.

Културното министерство и скандала с фалшификати на българското изкуство

Събитията, свързани с интелектуалното наследство, продължават със среща в Министерството на културата по патронажа на министър Боил Банов, а след нейното приключване - от 13 часа, в заседателната зала на 6-ия етаж ще се състои брифинг. Повод за събранието са производството, разпространението и предлагането на фалшификати на българското изобразително изкуство.

Причината е случаят с фалшивите картини в столичната галерия "Структура". Броени дни след откриването на изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива" стана ясно, че немалка част от произведенията от колекцията на Николай Неделчев не са автентични - и 12 дни по-късно бяха свалени и предадени за разследването.

В срещата в министерството ще участват представители на ангажираните по темата институции, организации и експерти от Главна прокуратура, Главна дирекция "Национална полиция" на МВР, Съюза на българските художници, Националната галерия, Съюза на колекционерите и Асоциацията на търговците на произведения на изкуството.

Ще бъдат набелязани мерки и ще се вземат конкретни решения, необходими за иницииране на промени - на срещата ще се реши в кои закони и кои институции ще регулират частния арт пазар.

"Усъвършенстването на законовите и подзаконовите нормативни актове, координацията между заинтересованите институции и неправителствени организации, контролната дейност и обменът на информация ще допринесат за разработването на механизъм за превенция и контрол на производството, предлагането и продажбата на фалшификати на българското изобразително изкуство", се казва в изявлението от културното министерство.

БСП и Борисовата градина

Столичната структура на БСП се включва в обсъжданията на плана за благоустройство на Борисовата градина. От 18.00 часа в залата на Градския съвет на партията на ул. "Леге" №10 в София се организира обществено обсъждане на проекта с участието на неговия автор арх. Атанас Ковачев.

На вниманието на всички пътуващи - затварят тунел "Ечемишка" в посока Варна

И не на последно място. На вниманието на всички пътуващи - движението в тунел "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус" в посока Варна ще бъде спряно днес от 9.00 до 15.00 часа заради учение. Трафикът ще се извършва в платното в посока София.

Учението е съвместно между няколко служби и има за цел да координира действията при евентуална катастрофа. То се провежда в седмицата, в която се очакват нови гръмотевични бури, последващи повишавания на речните корита и съответно по-високо ниво на риск за гражданите.

Сценарият на учението предвижда симулация в тунела на тежка пътна катастрофа между лека кола и товарен автомобил с последващ пожар на около 200 от изхода на съоръжението в посока Варна. Шофьорите на двата автомобила загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара, катастрофира на около 120 м след него. Следва и верижна катастрофа между 5 леки автомобила на 400 м от изхода на тунела в посока Варна. В превозните средства има пострадали и затиснати пътници.

По време на учението ще се проведат действия за гасене на пожара и спасяване на хората. На пострадалите ще бъде оказана първа медицинска помощ, психологическа подкрепа на място и транспортиране до болница. Ще бъде създадена и временна организация за регулиране на движението в района на произшествието, управление на светофарите, вентилацията. Очаква се в симулацията да участват над 50 души и специализирана техника.

В обучението ще участват и експерти от Швейцария, които са едни от най-добрите в Европа при справяне с критични ситуации в тунели.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
10 Юли 2019 15:01 | 11
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

На колко години са тия страхотни машини?????
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар