Ирландският посланик Патрик Колман пие уискито си топло

03 април 2016 10:05   2 коментара   2044 прочита


Той харесва много историческия център на София

Патрик Колман е временно управляващ посолството на Ирландия у нас. Той има блага усмивка, но зад нея се крие твърд характер. Кариерата му преминава през ирландското Министерство на правосъдието, Националната агенция по приходите, а от 2006 г. е част от екипа на ирландското външно министерство.

За първи път идва в България преди година и половина. Преди това чувал за страната ни само в часовете по география и история.

„За България знаех, че е била част от Желязната завеса. Бях чувал за Черно море и също, че царят ви е бил и премиер. Това беше част от новините в Ирландия и звучеше необичайно.

Бих казал, че България е много атрактивна страна. Смятам, че София е един сигурен град, един стар град. Една от забележителностите на София е, че когато археологическите разкопки на Ларгото бъдат завършени, можем да видим това, което е открито там на място, през което хората минават и могат да се насладят.

Това придава историческо усещане на града. Моите пътувания извън София не са толкова много, но съм виждал крайбрежието на Черно море. Бил съм във Велико Търново, бил съм в Пловдив, бил съм и в Родопите. Всички тези места са забележителни”, споделя Колман.

Казва, че София не е по-различна от Дъблин и му харесва.

„Харесвам центъра на София, харесва ми да се разхождам. Харесват ми парковете, има много зеленина тук през летните месеци. Харесва ми и руската църква, смятам, че и „Света София” е красива църква. Градът ви е благословен с толкова много красиви църкви. Така че центърът на София е едно от любимите ми места”, казва още посланикът.

Колман смята, че българите имат добро отношение към Ирландците и свързват неговата държава основно с ирландското уиски, както и с гайдите. Той смята, че двете държави имат прилики в танците, културата и историята. Освен гайдите и общата история Патрик Колман открива прилики и в алкохолните навици на двете държави.

„Аз лично предпочитам моето уиски топло, което е доста необичайно. Това е начинът, по който го пием в Ирландия, когато някой е с настинка или грип, но на мен така ми допада. Всъщност не затопляме самото уиски, а затопляме вода, която добавяме към него. Тук имате напитката ракия, но вие затопляте самата ракия”, споделя посланикът.

За атентатите в Брюксел, които отнеха живота на повече от 30 души той казва, че са ужасяващи и само можем да съчувстваме на белгийците в този момент.

За бежанския поток и затварянето на границите той казва: „Не мога да давам съвети на българите и българското правителство какъв да е техният подход, но мога да ви кажа за Ирландския. Ние не сме част от Шенген и не би трябвало да приемаме бежанци. Но страната ни прие около 4000, които вече са в Ирландия, което е доста голяма цифра”.

източник: btvnovinite.bg

2 коментара
03 Април 2016 17:56 | ами да
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Те ирландските мъже и с плисирани поли и три четвърти чорапи ходят, така че що да не си пият уискито топло?! Па то си е и тяхната ракия, ще си я пият както си искат


03 Април 2016 21:15 | Баба
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

България не е била част от "желязната"завеса. Тя е била зад завесата. На завет и на по-сигурно.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар