Ќовините на югозападна Ѕългари€
—узанита мила коли и помпала гуми, за да събере пари за клипа си «авръщането! ∆енствени обувки с котешки ток хит на 2018  ¬ол€! ∆ени е в инвалидна количка, но продължава да покор€ва върхове със силата на духа си
   –егистрац舫абравена парола

»рански лодки се опитали да задържат британски танкер


11 юли 2019 09:23   1428 прочита

—нимка: AP/Ѕ“ј
—нимка: AP/Ѕ“ј


—нимка: AP/Ѕ“ј

“ой е ескортиран с фрегатата ДћонтроусУ, ко€то произвела предупредителни изстрели


¬ъоръжени ирански лодки, принадлежащи на елитната –еволюционна гварди€, са се опитали да задържат британски танкер, плаващ във водите на ѕерсийски€ залив в ср€да. “е са били отблъснати от фрегата, принадлежаща на кралски€т военноморски флот на ¬еликобритани€, това съобщава американски€ телевизионен канал CNN, като се позовава на информаци€ от свои източници.

“анкерът е излизал от ѕерсийски€ залив и се е намирал край ќрмузки€ проток, когато към него са се приближили иранските лодки с искане морски€т съд да промени курса си и спре в намиращите се наблизо ирански териториални води.

‘регата на британските  ралски военноморски сили „ћонтроус“, ко€то е ескортирала танкера, е използвала палубните си оръжи€ за да даде предупредителни изстрели, като мор€ците са дали устно предупреждение на иранските лодки да се отдръпнат, което те са направили. ќт телевизи€та информират, че „ћонтроус“ разполага с 30-милиметрови оръжи€ на борда, които са специално предназначени да отблъскват по-малки лодки.

ѕреди седмица »ран привика британски€ посланик в “ехеран заради "незаконното" задържане на ирански петролен танкер в √ибралтарски€ проток. Ѕританските кралски военноморски сили заподозрели, че ирански€т танкер превозва петрол за —ири€ в нарушение на санкциите на ≈вропейски€ съюз. “ази стъпка изостри конфронтаци€та между «апада и »ран, отбел€заха световните медии.

—поред документите, придружаващи кораба, той натоварил петрол в иракското пристанище Ѕасра през декември. ѕо това време обаче в регистрите на Ѕасра не фигурирало присъствие на такъв кораб, а системата за прослед€ване на курса на кораба е била изключена.

ѕо повод задържането на кораба говорител на британски€ премиер “ереза ћей приветства твърдите действи€ на органите за прилагане на европейските санкции срещу сирийски€ режим. ≈  засега отказва коментар по случа€. ј испански€т външен министър ∆озеп Ѕорел каза, че корабът е бил задържан по искане на —јў, отправено към ¬еликобритани€. Ѕорел каза, че »спани€ провер€ва как е станало задържането и как то би могло да засегне испански€ суверенитет, защото, както изглежда то се е случило в испански води.

»нцидентът, както изглежда, е първи€т, при който европейски власти запорират танкер за предполагаемо нарушаване на санкциите срещу —ири€, въведени през 2011 г.

източник: dnes.dir.bg

ќще за: лодки  танкер  фрегата ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.