Има риск ЦИК да изпусне сроковете за симулация на електронния вот

13 август 2017 11:08   1 коментар   2170 прочита
Снимка: btvnovinite.bg
Снимка: btvnovinite.bg


Снимка: btvnovinite.bg

Кой спира старта на новите технологии за гласуване?

Централната избирателна комисия все още не е провела симулациите за електронния вот. Омбудсманът Мая Манолова предупреди комисията, че ще изпусне сроковете.

С лаптоп в парка - така можем да гласуваме експериментално от 1 януари 2018 г. За да влезе в ход нововъведението, от ЦИК трябва да проведат три симулации до края на тази година.

От Централната избирателна комисия увериха, че ще спазят сроковете, но ще работят с Държавната агенция за електронно управление.

„Въвеждането на една пилотна система за електронно дистанционно гласуване е свързано и с избирателните списъци, база данни население”, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

От страницата на ЦИК става ясно, че агенцията за електронно управление е кандидатствала по европроект за 21 месеца, в който комисията ще й бъде само партньор. По закон финансирането на електронния вот е от държавния бюджет.

„Моето виждане е, че по-общо се неглижират тези нови методи на гласуване, които позволяват да бъде намалено влиянието на корпоративния и купен вот”, коментира Стефан Манов, българин, който живее във Франция.

Европейската практика с електронното гласуване е противоречива. Заради повишена опасност от кибератаки на последните президентски избори Франция го отмени за гражданите си в чужбина.

източник: btvnovinite.bg

1 коментар
13 Август 2017 13:11 | Избирател
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ами много ясно - така им е наредено от управляващите - да го провалят!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар