Има ли опасност да бъдат хакнати здравните ни досиетата?

23 август 2019 10:18   3 коментара   3430 прочита
Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos
Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos


Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

До 20 август всички лекари, болници, медицински центрове, лаборатории, аптеки и диспансери трябва да изготвят доклад за защитата на личните данни

След кибератаката срещу НАП, която извади на показ данъчните данни на 5 млн. българи, институциите предприеха спешни мерки, за да опазят медицинските досиета на всички българи.

"Информацията за здравния статус на всички лица е много чувствителна и ние трябва да направим всичко възможно, за да я защитим", коментира д-р Соня Димитрова, началник на РЗИ-Хасково, цитирана от bTV.

"Нищо не пречи на един хакер да ми озаглави един файл, или един имейл от името на РЗИ, или от името на Националната каса или Регионалната здравноосигурителна каса, аз като го отворя, вирусът да влезе. Срещу това няма как ние да се защитим", смята д-р Николай Николов, личен лекар в Хасково.

Само в компютъра на този лекар се съхраняват хиляди здравни досиета. Според Министерството на здравеопазването най-голям риск за хакерски пробив има през сайтовете за музика и филми. Затова до всички лекари са спуснати инструкции да не използват служебните компютри за забавление. Същото важи и за медицинските сестри.

Всички лекари, болници, медицински центрове, лаборатории, аптеки и диспансери трябва да изготвят доклад за защитата на личните данни. Министерство на здравеопазването е дало срок до 20 август.

източник: dnes.dir.bg


Още за: НАП   данни   мерки   Още от: България и свят

Принтирай статия
3 коментара
23 Август 2019 12:07 | хакльо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

който и да ги хакне ще се уплаши, българите сме болна нация, нека гледа как един човек има поне по 2-3 заболявания


25 Август 2019 09:34 | до хакльо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Здравните ни досиета са пълни с измислени диагнози, изследвания, манипулации и дори операции! Така се източват парите ни от здравната каса!!!!!


25 Август 2019 15:16 | кики
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

прочетох заглавието и се турих в дерт! ако стигне до шефа да прочете колко съм болен, край с работата ми!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар