Идомени: Мигрантите ще избират между лагери в Гърция или нов маршрут към Европа

11 март 2016 09:36   2 коментара   2275 прочита
Снимка: Добромир Иванов
Снимка: Добромир Иванов


Снимка: Добромир Иванов

Обстановката в импровизирания бежанския лагер на гръцко-македонската граница остава много тежка. Пред мигрантите има два варианта – да бъдат извозени с автобуси до лагери във вътрешността на Гърция или да поемат по нов маршрут към Западна Европа.

На място са специалните пратеници на bTV Полина Ботева и операторът Добромир Иванов.

Официалното предложение на гръцките власти е всички бежанци да бъдат извозени с автобуси до вече съществуващи бежански лагери на територията на Гърция, където по всяка вероятност ще бъдат включени в програмата за релокация на бежанците. Билетът струва между 10 и 25 евро, но няма почти никакъв интерес от страна на мигрантите.

Неофициално, обаче, е по-вероятно бежанците да потърсят нов маршрут към Западна Европа. Вариантите са два – единият минава през България, а другитя – през Албания.

Дори и да успеят да преминат българо-гръцката граница мигрантите отново ще стигнат до затворени врати на границите с Македония, Сърбия и Румъния. Поради тази причина е много по-вероятно да изберат по-дългия маршрут през Албания.

Край Идомени са блокирани хиляди жени, деца и мъже, които живеят в ужасни условия повече от две седмици. Дъждът не е спирал от няколко дни и хората са принудени да копаят диги, за да се изтича водата от палатките им.

Повечето мигранти са болни, кашлица се чува от всяка палатка. Мръсотията, дъждът и влагата предразполагат за избухването на епидемии.

източник: btvnovinite.bg

2 коментара
11 Март 2016 10:45 | Водач на МПС
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Нали исляма е "хубава" религия. Да се връщат и да емигрират в съседните ислямски държави, да се разделят един път завинаги на сунити и шиити и да се свършва. Нямат работа в християнска Европа. Ще я направят и нея на пустиня ако се заселят. Обратно в техните си пустини.


11 Март 2016 13:39 | тотото
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Кой ги е пратил да му идат на гости!.....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар