Иде армия от професори, предупредиха от БАН

11 декември 2009 00:08   1 коментар   19404 прочита

Проектът на Закона за развитие на академичниs състав ще доведе до уравняване на университетите с различно научно ниво, се заявява в позиция от Общото събрание на БАН. В документа се посочва, че досега един важен критерий в акредитацията на университетите е бил свързан с наличието на достатъчно хабилитирани учени, а сега този критерий става безсмислен, тъй като всяко висше училище ще има толкова професори и доценти, колкото пожелае.

Научните институции с високо научно ниво фактически ще станат равнопоставени с тези, в които истинска наука няма, смятат от академията. Премахването на Висшата атестационна комисия очевидно заема централно място в закона, посочват от БАН и допълват, че издигането на научните кадри остава единствено в ръцете на административното ръководство на съответното научно учреждение, а броят на хората с научни титли ще се повиши значително.

Основният недостатък на законопроекта се изразява в принизяването на изискванията за качество, като не е посочена и необходимостта от национални критерии за качеството на докторантурата и докторантските дисертации. В същата степен това се отнася за длъжностите „доцент“ и „професор“, като съвсем неясни сa критериите за израстването на доцент и професор, се казва в изявлението.

1 коментар
11 Декември 2009 07:38 | Зайо
Оценка:
-2
 (
12
 гласа)

Напротивм - критериите са ясни. Министърът каза, че трябвада имаме млади професори - на 28 години. И важното е да се спринтира от едно научно звание към друго (по-високо) не са важни резултатите от научните изседвания на кандидат-професорите. Петчленките се сформират на принципа АЗ НА ТЕБЕ, ТИ НА МЕН. Да му мислят качествените учени - те ще бъдат изритани, изтласкани, пренебрегвани и мразени. Защото ще знаят каква точно "ученост" се крие у всеки, който е получил свидетелство за професор. По всички показатели новият закон е по-лош от старият. Не, че не трябва да бъде приеман нов. Но засега той обслужва флшивите професори - като Евгений Дайнов, напрмер. И смнителните учени 0 като някои министри например.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар