И аптеките се обявиха срещу коридорите за млади и стари

20 ноември 2020 12:27   2167 прочита


Здравният министър е обсъждал темата за часовите пояси само с търговските вериги и не са постигнали съгласие

Съпротивата срещу забранените часове за пазаруване в хипермаркети и аптеки и разделянето на млади и стари расте. Оказа се, че здравното министерство не е съгласувало мярката с търговските вериги, а с аптеките дори не я е обсъдило. В момента хора под 65 години нямат право да пазаруват храни и лекарства между 13.30 и 16.30 ч., а в аптеките има и сутрешна забрана за по-младите – от 8 до 10 ч. Това води до нежелани парадокси – следобед примерно при празна аптека млад човек не може да си купи лекарства, а привечер започват да се трупат хора и се вият опашки.

Вчера министърът Костадин Ангелов призна, че вижда опашки, но изрази учудване, че т. нар. зелени коридори будят толкова критики и страсти, защото бил съгласувал въпроса със „заинтересованите страни“. Той цитира конкретно името на Йордан Матеев, председател на сдружението, което обединява повечето големи търговски вериги у нас. Тази сутрин обаче самият Матеев опроверга здравния министър, като каза, че наистина няколко пъти са обсъждали въпроса за разделното пазаруване за двете възрастови групи, но не са постигнали съгласие.

 Дискусията е била по телефона, поясни представителят на хипермаркетите в предаването „Чети етикета“ на Би Ти Ви. Търговските вериги са настоявали да се прилага познатият от пролеттта вариант на „зелени коридори“ – възрастните хора да могат да пазаруват по всяко време, но интервалът 8-10 ч. да е запазен само за тях, или просто да се препоръча на по-младите да избягват този часови пояс.

Също в предаването „Чети етикета“ стана ясно, че другата „заинтересована страна“  – фармацевтите, изобщо не са били питани за „зелените коридори“. „Аптеките просто видяха заповедта на министъра“, каза председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

Ние сме здравни заведения, по принцип работим с пациенти и винаги сме взимали мерки, а сега още повече – в аптеката влиза само по един човек (ако е малка), или по един на гише (ако е голяма), така че изобщо няма нужда от никакви коридори и забрани, обясни фармацевтът.

„Наличието на коридори и забрани води до това, че между 13:30 ч. и 16:30 ч. аптеките са практически празни, а след това се извиват огромни опашки. Има спешни ситуации и се налага ние да излизаме пред аптеката, за да можем да обслужим пациент, който не може да влезе заради забраната“, посочи Вълев. И почерта, че в „Спешна помощ“ няма и не може да има „коридори“ за млади и стари.

Кога и как

„Добре е да се следват естествените навици на хората – възрастните обикновено пазаруват сутрин, а младите следобед и вечер“, обясни Йордан Матееев. „Настоявахме да няма два коридора, за да не се запълни почти целият ден с ограничения. Държахме следобедният коридор да не е повече от два часа. След 16 ч. вече отиваме в пикови часове за пазаруване. По всички телевизии се виждат кадри на струпвания около 16:30 ч.“, отбеляза представителят на хипермаркетите. Търговските вериги предлагат да има „доброволен“ коридор между 8 и 10 ч. – без забрани и ограничения, просто на хората  да се препоръча да пазаруват в този интервал, ако са на 65 и повече години, а ако са по-млади, да се въздържат да ходят по магазините точно тогава.

Здравният министър още вчера обеща, че ще има ревизия на „зелените коридори“. Среща за обсъждане на промените обаче още не е насрочена./Sega.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар