Христиан Митев: Машинното гласуване няма да спре купения вот

27 февруари 2020 09:23   2 коментара   2328 прочита


Машинното гласуване няма да спре купения вот. Ако не се справим преди всичко с този проблем, с купуването и продаването на гласове, резултатите няма да се променят, каквито и модерни машини да закупим. Това заяви Христиан Митев, депутат от НФСБ в студиото на "Денят ON AIR". Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори.

Припомняме, че преди седмици премиерът Бойко Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори. Това се говори от много време и не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем да има машинно гласуване", обясни тогава премиерът. Все пак, министър-председателят отбеляза, че ще сме единствената държава в ЕС, която ще практикува такова гласуване.

"Ще похарчим много пари, не съм убеден, че с това ще се реши нещо. Но възлагам на вицепремиера Томислав Дончев, заедно с ЦИК - да го направим", категоричен бе Борисов. Машинно гласуване ще има, каквото е решението на Министерски съвет, но не е ясен нито видът, нито начинът и това дали ще има и алтернативно гласуване с хартиени бюлетини, съобщи по-късно председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ.

Вероятно машините за бъдещия вот ще са подобни на тези, с които се гласуваше на изборите за европарламент. От ГЕРБ и ОП изненадаха с внасяне на предложение за промени в Изборния кодекс през юли 2019 г., с което се отменя машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Предложението бе подкрепено и от "Воля".

Като мотив бе посочен сложността на вота с наличието на балотаж и високата цена. Тогава от ГЕРБ се позоваха на доклада на ЦИК за проведените през май месец избори за Европейски парламент, в който се посочват много грешки, нуждата от корекции на СИК и цената от 60 лв. на машинен глас.

news.bg

2 коментара
27 Февруари 2020 16:43 | а как
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ще се пускат пари в машините, неграмотните са го загазили яко


28 Февруари 2020 16:24 | �������������-����������
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ХРИСТИЯН МИТЕВ ТОЙ ЛИ Е НАЙ-УМНИЯ И КОМПЕТЕНТНИЯ, ЧЕ ДА КАМВА ЩЕ СПРЕ ЛИ КУПЕНИЯ ВОТ ИЛИ НЕ. АЙ СИКТИР НЕГРАМОТНИК. ЦИГАНИН. МОЖЕ ДА НЕ ГО СПРЕ НО ЩЕ ГО НАМАЛИ ПОНЕ НА ПОЛОВИНА. МАНГАЛИТЕ НЕГРАМОТНИЦИ КОИТО НЕ ПОЗНАВАТ БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА И НЕ ЗНАЯТ ДА ЧЕТАТ И ПИШАТ НЯМА ДА МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ. АНАДЪМО МИТЕЕЕВ.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар