Хотелиерите ще могат да приемат украински бежанци и след 31 май 

21 май 2022 07:23   2 коментара   3031 прочита


 
 

По предложение на националния щаб бе прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила. 

Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

„След като получихме стотици обаждания и официални писма, редица молби и въпроси. След като бяха снимани десетки репортажи и дадени многобройни интервюта от хотелиери, мога уверено да заявя: хуманитарната програма за настаняване на хора с временна закрила в хотелите бе изключително успешна! Тази мярка не само подсигури подслон на десетки хиляди майки с деца, но и се оказа безценна финансова подкрепа за редица български бизнеси, които бяха тежко засегнати от ковид кризата“, се казва в специално видеообръщение на вицепремиерът по ефективно управление. 

Новата програма, разработена от оперативната координационна група, предвижда 15 лв. на ден на човек на ден за нощувка и три хранения. „Напълно осъзнаваме, че това означава, че в нея ще могат да се включат предимно места за настаняване с по-ниска категория, семейни хотели и къщи за гости. Според справка в системата на министерство на туризма, капацитетът на местата за настаняване само от 1 и 2 звезди възлиза на 175 000 легла. “, се казва още в обръщението. 

Записването за програмата вече е достъпно и се осъществява на телефонния номер на националната телефонна линия – 02 905 5555. Междувременно вече на терен пристигат анкетьори, които тестват офлайн платформата за събиране на данни от бежанците. На правителствения портал - https://ukraine.gov.bg./ ще бъде публикувана информация, веднага щом платформата е достъпна и онлайн. По този начин хората с временна закрила ще могат и сами да попълват данните си, пише novini. bg. 

2 коментара
21 Май 2022 10:44 | ??????
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

Измиха си ръцете като Пилат Понтийски! Предоставиха отговорността по изгонването на украинците от хотелите на самите хотелиери! Пределно ясно е, че с 15 лева не може спане и три хранения на ден! Връх на лицемерието!


21 Май 2022 11:50 | До горния глупак
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Не са 15, а 40 лева. Хотелиерите сами поискаха бежанци, защото не беше сезон, а сега ги гонят, зашото почва летния сезон и ще надуят цените.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар