Хенри Кисинджър: Реалността подтиква САЩ и Русия към осъзнаването на необходимостта за сътрудничество

26 май 2013 13:45   1 коментар   4281 прочита
Хенри Кисинджър: Същността на лидерството се състои в това да предвиждаш събитията. Сн.: EPA/БГНЕС
Хенри Кисинджър: Същността на лидерството се състои в това да предвиждаш събитията. Сн.: EPA/БГНЕС


Хенри Кисинджър: Същността на лидерството се състои в това да предвиждаш събитията. Сн.: EPA/БГНЕС

Реалността подтиква САЩ и Русия към осъзнаването на необходимостта за сътрудничество. Това заяви в навечерието на своя 90-годишен юбилей патриархът на американската дипломация и геополитика, бившият държавен секретар и съветник по националната сигурност - Хенри Кисинджър.

Истинското лидерство, според него, се състои в това да не чакаш подсказване от живота, а да действаш изпреварващо в интерес на националните интереси.

В момента отношенията между Вашингтон и Москва преживяват един от онези периоди на раздразнение, които възникват от време на време, откакто се разпадна СССР, посочва Кисинджър в интервю пред ИТАР-ТАСС. Сред причините за настоящото напрежение той посочи "американската критика спрямо руския вътрешнополитически живот и ответната бурна реакция на Кремъл, а също така Сирия, Иран и ПРО".

"Подобна динамика не отговаря на дългосрочните интереси на нито една от нашите страни. Стереотипното мислене от миналото трябва да бъде преодоляно, трезвата и ясна оценка на бъдещите предизвикателства – това е императивът", подчерта Кисинджър.

В днешните условия, когато в света расте несигурността и неизвестността, САЩ и Русия се "сблъскват със сходни стратегически предизвикателства", каза той. Сред тях Кисинджър посочи "създаването на стабилни структури за регионална сигурност в цяла Европа и Азия, предотвратяването на разпространението на оръжия за масово унищожение, борбата срещу ядрения тероризъм, запазването на стратегическата ядрена стабилност".

"Нито един от тези въпроси нашите две страни не могат да решат нито самостоятелно, нито с общи усилия", констатира бившият държавен секретар, напомняйки, че "руско-американските отношения вече не определят световния дневен ред, както е било във времената на Студената война".

Но заедно Москва и Вашингтон "могат да поемат лидерството" по всички международни въпроси, "което се опитват да направят сега по отношение на Сирия". С времето, както смята той, "на базата на това сътрудничество, ще се сформира новото бъдещо равновесие".

"В бъдеще развитието на събитията по-скоро ще принуди САЩ и Русия да признаят своите общи стратегически интереси и заедно да работят за осъществяването им", подчерта световноизвестният политик, цитиран и от БГНЕС.

"Същността на лидерството се състои в това да предвиждаш тези събития и да действаш в съответствие с тези интереси още преди сътрудничеството да стане належащо", подчерта Кисинджър.

Тази година юбилеят на Кисинджър съвпада с националния празник на САЩ – Ден за отдаване на почит, който се отбелязва в последния понеделник на май. На този ден Америка почита своите ветерани. Хенри Кисинджър е един от тях: в края на Втората световна война той е служил в американското разузнаване и контраразузнаване. Той се гордее със своята военна кариера. Освен това е и носител на Нобеловата награда за мир.

На въпрос как ще отбележи своя рожден ден, Кисинджър отговори: "Самият ден ще отбележа скромно, в семеен кръг. А за приятелите си ще дам голям прием няколко дни по-късно".

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
26 Май 2013 13:55 | Гнусляк
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Гнусен, гаден, долен еврейски боклук, цялото страдание на този свят идва от такива като тебе...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар