Харалан Александров: В България има невинно расистко общество

21 октомври 2019 10:53   1 коментар   1883 прочита


Вижда се едно доста примитивно поведение на развихрили се лумпени, което няма как да не ни накара да се чувстваме зле и да се засрамим, каза антропологът

"България загуби с нула на шест от Англия на терена, но като че ли извън него загубихме много повече - самочувствие и авторитет. Мисля, че се получи нещо като ехо ефект, поредица от отражения в изкривени огледала", заяви пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров.

Той коментира случилото се на националния стадион на мача България - Англия, където група фенове издигнаха расистки лозунги и обиждаха чернокожите играчи на гостуващия отбор. Случката предизвика негативни реакции към страната ни, а шефът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка. В крайна сметка бяха арестувани само няколко души, а засега обвинение получи един.

По думите му към футбола има свръхочакване на нацията да носи поводи за национална гордост. В момента нацията ни се справя доста прилично, а представянето на националния отбор драматично изостава.

"Вижда се едно доста примитивно поведение на развихрили се лумпени, което няма как да не ни накара да се чувстваме зле и да се засрамим", каза още Александров.

По негово мнение и "възпаленото" британско общество има нужда да търси доказателства за това колко лоши са европейците. Този шанс им е бил предложен на тепсия в лицето на хулиганите.

"Ползата от тази неприятна история е поставянето на въпроса за расизма и въпросът за общността. Сега успяхме да видим как изглежда гетото на нашата нация. В България има невинно расистко общество. Не си дава сметка за това, че е расистко. Ние се смятаме за толерантни, за загрижени, за добронамерени. Имаме исторически доказателства за това, с които се гордеем избирателно", добави социалният антрополог.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
21 Октомври 2019 15:38 | Анонимник
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

И Хипопотам Александров е расист, но не го осъзнава, защото е расист спрямо белите българи. Между другото, какво е "социален антрополог"? Нещо като социален ядрен физик или социален химик?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар