Гъбари и билкари ще плащат до 480 лева патентен данък

28 септември 2023 17:59   1 коментар   3920 прочита


Билкарите се оказаха едни от най-засегнатите от предложените от министерството на финансите данъчни промени за догодина. Промените в облагането на този бизнес обхваща цели три закона, съобщават от „Сега“.

На първо място се предвижда хората, които събират и продават билки, гъби, трюфели, диворастящи семена и плодове, да минат на облагане с патентен данък. Според сега действащото законодателство тези доходи би трябвало да се декларират с годишната данъчна декларация и да се облагат с 10% налог, така както доходите от всяка друга трудова дейност.

С промяна в Закона за местните данъци и такси събирането на билки, гъби, боровинки и др. диворастящи плодове и растения се включва в списъка с дейностите, които се облагат с патентен данък от общините. Посочва се, че размерът на налога може да варира между 240 и 480 лв. годишно.

Според мотивите на законовата промяна целта е изсветляване на този вид дейност. Явно масово събирачите на билки не декларират доходите си от продажбата им. Патентният данък се приема като по-лесен начин малките предприемачи да бъдат облагани – плаща се една фиксирана сума, определена от общината. Изискването е местните физически лица и еднолични търговци да имат обороти под 50 000 лв. годишно.

В мотивите не се посочва какъв може да е икономическият ефект от преминаването към патентен данък, но трябва да се знае, че този налог влиза в бюджетите на общините. Все пак се споменава, че в България има „значителна по обем дейност по събиране на диворастящи лечебни растения, гъби, включително трюфели, плодове и др. Множество лица, най-вече пенсионери, социално слаби и безработни, извършват редовно такава дейност и предават срещу заплащане събраните продукти“.


Още за: данък   гъбари   Още от: България и свят

Принтирай статия
1 коментар
29 Септември 2023 10:10 | рибар
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Тъпанар ами, иди и ти обикаляй горите за да изкараш 5 лв .
Хората не ходят от кеф и мерак, а от недоимък
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар