Готвят санкции за замърсени с нитрати почви и води

15 декември 2009 00:16   1 коментар   10206 прочита

След 2010 г. започват да се прилагат сериозни санкции на стопанствата, които не са изпълнили изискването за опазване на подземните, повърхностните води и почвите от замърсяване с нитрати, произхождащи от земеделски източници, съобщиха от дирекция „Развитие на селските райони“ в Министерство на земеделието и храните.

До края на същата година стопаните не само трябва да са кандидатствали, но и да са изпълнили инвестицията, свързана с Нитратната директива. Тоест, ако е трябвало да направят едно съоръжение за съхраняване на оборски тор или място, където да бъдат съхранени минералните торове от съответното стопанство, то не трябва да бъде само на етап инвестиционен проект - подготвено и внесено в Разплащателна агенция, а трябва да бъде платено и изпълнено в краен вариант.

Необходимо е земеделските производители да кандидатстват по възможност по-рано, точно за прилагането на инвестициите, които са необходими за постигане на изискванията на Нитратната директива, тъй като сега средствата са по-големи - 75 процента, а след изтичането на срока те ще станат 40 процента, както е във всички страни членки. За изпълнението на Нитратната директива са предвидени около 71 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони.

1 коментар
15 Декември 2009 08:52 | възмутено
Оценка:
-3
 (
9
 гласа)

А какво ще кажете за зеленчуци, отгледани изцяло и само не в почва, а в тор?! При това изкуствен! Вчера разбрах, че в оранжерии около или в Кресна (не знам с точност) се сади и култивира лук директно в тор, който според описанието изглежда е амониева селитра (бял, зърнест). За последното не съм наясно, но какъвто и да е този тор, резултатът е един и същ - ние косумираме не просто нитрати. Ние поглъщаме чиста отрова! Някой да се погрижи това повече да не се случва! Защото със сигурност не само лук, но и други зеленчуци се отглеждат по този начин. И със сигурност не само в Кресна, а и в други населени места земеделците, които се стремят към бързо забогатяване, процедират по този начин. Докато ние бавно, но сигурно, се тровим!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар