Горбачов: Политиката на Тръмп за ядрените оръжия води света към стратегически хаос

25 септември 2020 17:06   3 коментара   1999 прочита


Първият президент на СССР заяви, че Русия трябва да предотврати развитието на конфликта между САЩ и Китай, предаде ТАСС.

“Администрацията на Тръмп, която настоява за разчупването на цялата рамка на ядреното разоръжаване, води света към стратегически хаос и несигурно бъдеще. Създават се нови военни технологии и нови оръжия, рисковете се увеличават. Ето защо са необходими все повече усилия за твърдото поставяне на ядреното разоръжаване на водещо място в международния дневен ред. Това е проблем, който Русия като ядрена сила трябва спешно да реши”, написа Горбачов в японския вестник “Асахи”.

Той отбеляза, че в съвременния свят политиката на конкуренция и политиката, балансираща на ръба на военния конфликт, трябва да отстъпят място на сътрудничеството в икономическата и хуманитарната сфера.

Пандемията от коронавируса изостри конфронтацията между САЩ и Китай и Русия трябва дипломатично да предотврати ескалацията на този конфликт, предупреди Михаил Горбачов.

“Пандемията изостри нов биполярен конфликт, възникнал в резултат на засиленото напрежение между САЩ и Китай. Никой сценарий за развитие на биполярен конфликт не може да бъде положителен от гледна точка на международната политика. В края на 80-те години принципът на новото мислене наистина намери своето приложение и доказа своята ефективност в прекратяване на студената война “, каза той.

“Беше трудно, но се превърна в прецедент за добро сътрудничество. След като САЩ и Съветският съюз за първи път постигнаха важно споразумение за ядрено разоръжаване, човечеството всъщност осъзна възможността за мирно бъдеще и въздъхна облекчено. Днес би било разумно Русия да се върне към новото политически мислене и да си постави за цел дипломатически да предотврати нов биполярен конфликт между САЩ и Китай “, обобщи Горбачов./БГНЕС

3 коментара
25 Септември 2020 17:31 | Mitko
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Майка ти долна
ПРЕДАТЕЛ.


26 Септември 2020 07:33 | г
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Тоя предаде половината свят и геноцита след това се равнява на ВСВ Това е съвременния Сталин не по лошо ХИТЛЕР


26 Септември 2020 07:34 | г
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Тоя предаде половината свят и геноцита след това се равнява на ВСВ Това е съвременния Сталин не по лошо ХИТЛЕР
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар