Гешев: Европейските депутати са притеснени от политическия натиск върху прокуратурата

27 януари 2022 14:07   15 коментара   4375 прочита


Главният прокурор коментира още, че се наблюдава и притеснителната тенденция за възраждане престъпността от началото на 90-те години

Заличава се постигнатият напредък в България по отношение върховенството на закона. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на изслушване пред групата LIBE, която следи за демокрацията, върховенството на правото и основните права в Европейския парламент, предаде БЛИЦ.

"Българската прокуратура е изключително притеснена, че последните месеци се заличава постигнатия напредък след приемането ни в ЕС по линия правата на човека и върховенството на закона.

Наблюдават се притеснителни тенденции относно малцинствените групи и хората в неравностойно положение. не се чувствам горд като българин, но към момента Прокуратурата смята, че е важно да има по-сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение над страната ни", обясни той. 

Иван Гешев коментира още, че се наблюдава и притеснителната тенденция за възраждане престъпността от началото на 90-те години. 

"Освен корупцията се възраждат и други проблеми, гражданите вероятно са го усетили. Става въпрос за телефонни измами, убийства и много други проблеми, които смятахме за решени", каза още той. 

По думите му се констатира  нарушение на закона, липсва на информиране на прокуратурата за  нарушения към лица в неравностойно положение, които могат да са потенциални престъпления.

"Притеснени сме и споделихме на евродепутатите. Според българското законодателство трябва да има общи щабове по тези теми. МВР се опитва да изземе правомощия на съдебната власт. Не българската прокуратура води война с институциите. Единствената война, която смятаме да водим е срещу престъпността", каза още той. 

Прокуратурата е готова да участва в процеса на съдебната реформа, каза още главният прокурор. 

"Имаме желание за участие в реформа. Не е започнала. Аз съм свидетел на всички реформи от 1994 година.
Основното е едно - да завземеш позиции, но никога не е съгласувана с хора, практикуващи правото. И резултатите винаги са трагични за съдебната система.

Целта е политическа. За съжаление, подозирам, че отново ще е така. Ние имаме желание да участваме в тази реформа този път. В 10 % от делата участват прокуратурата. 96 % от тях са осъдителни присъди. Приемаме, че тук сме виновни. Къде са останалите? Търговското, административното? Там всичко идеално ли е?

Говорим за съдебна реформа, но всичко се акцентира върху прокуратурата. Проблемът е в МВР, което трябва да се реформира. И в съда, който също трябва да се реформира", допълни Гешев.

15 коментара
27 Януари 2022 17:22 | Стефанов
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Гешев предлага да се засили и наблюдението върху правораздаването у нас. Той знае, че вече е пътник и действа на принципа "След мен потоп".


28 Януари 2022 05:16 | Чука
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Другарю Стефанов, кой пусна убиеца на Йоан Матев от Борисовата градина - Прокуратурата или Съда? Кой пусна убиеца на Милен Цветков под домашен арест - Прокуратурата или Съда? Кой пусна убиеца Джок Полфрийман - Прокуратурата или Съда? Кой пусна доказаните разсипници и крадци на държавна собственост - Прокуратурата или Съда? Кой пуска преждевременно от затворническите общежития, заради добро поведение мутрите от прехода - Прокуратурата или Съда? И още, и още и още.....
Само не казвайте, че за горните няма достатъчно доказателства и са поръчкови дела. :)


28 Януари 2022 05:19 | Чука
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

За крадците на държавна собственост, имах в предвид Баневите примати.


28 Януари 2022 07:06 | Чука
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Аз съм Чука-толупа, вечния ерген, обичам да лапам розови комунистически пишки.


28 Януари 2022 08:30 | Чука
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

До кретена от 07:06
Ти си най-обикновен шизофреник, но с тежки ментални увреждания!


28 Януари 2022 11:24 | Стефанов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ГОСПОЖО ЧУК/СЕТИ СЕ ЗАЩО ТЕ НАРИЧАМ ТАКА БЕЗ ДА ТЕ ПОЗНАВАМ/, ГЕШЕВ ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ НЕ ЗАРАДИ ТОВА КОЕТО Е НАПРАВИЛ, А ЗА ТОВА, КОЕТО НЕ Е НАПРАВИЛ. И СТАВА ВЪПРОС ЗА ГЕШЕВ - ПЕРСОНАЛНО, ДОКАТО ВИЕ УВАЖАЕМА ГОВОРИТЕ ЗА СЪДА КАТО ИНСТИТУЦИЯ. ОЗНАЧАВА ЛИ ТОВА, ПО ВАШАТА ЛОГИКА, ЧЕ ПРОКУРАТУРАТА Е ГЕШЕВ? КАКВО НЕ НАПРАВИ ТОЙ - ШКАФЧЕТО, БАРСЕЛОНА, МАГИСТРАЛИТЕ, КТБ/КАТО НАБЛЮДАВАЩ ПРОКУРОР/, ТУРСКИ ПОТОК, КАКТО ВИЖДАТЕ - ПОТЕНЦИАЛНИ ДЕЛА ЗА МИЛИАРДИ И МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ. АМИ НЕКАДЪРНИТЕ ДОСЪДЕБНИ, СТАНАЛИ ПРИЧИНА ЗА ОСЪЖДАНЕ НА ДЪРЖАВАТА ИЛИ ЗАТЛАЧВАНЕ НА ДЕЛА И ПРЕКРАТЯВАНЕТО ИМ. И МОЛЯ НЕ МЕ НАЗОВАВАЙТЕ "ДРУГАР"- ТАКА СЕ НАРИЧАТ ПРИЯТЕЛИ, СЪМИШЛЕНИЦИ. ОТ ПИСАНОТО ДОСЕГА СЧИТАМ, ЧЕ НЯМАМЕ НИЩО ОБЩО. И ПОНЕ МАЛКО ПО-ПРИЕМЛИВО ПИШЕТЕ - ВСЕ ПАК МОЖЕ И ПО-КУЛТУРНИ ОТ ВАС ХОРА ДА ЧЕТАТ "СТРУМА". а СЕГА ОСТАНЕТЕ СЪС ЗДРАВЕ И СИ ПРОДЪЛЖЕТЕ МЕНТАЛНО ОБРЕМЕНЕНИТЕ МЕЧТИ И ФАНТАЗИИ.


28 Януари 2022 11:27 | Чука
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Сам се обиждам, май страдам от раздвоение на личността?


28 Януари 2022 11:56 | Стефанов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ами вземи мерки. Това не е начина. А за раздвоената личност май има обективни причини. Уж сме демокрация, ама не съвсем. Уж сме в НАТО и ЕС, но не като другите. Уж бяхме братя с руснаците и македонците, пък само проблеми. Уж политиците ни работят за хората, ама май за своите хора. Уж се увеличиха парите, ама найлонката в магазина все по-празна. Е, как да не се раздвоява човек?


28 Януари 2022 13:53 | Чука
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Другарю, Стефанов, обръщам се към вас с другарю, не защото сте ми познат, приятел или особено приятен, а защото от коментарит ви съм разбрал, че страдате по онези времена, в които обръщенията ГОСПОДИН/ГОСПОЖО бяха заменени с другарю/другарко. Причините, които сте изложили може и да са вярни, но и фактите, които аз съм посочил, също са вярни. Дразни ме факта, че никой от политиците, крещящи „Гешев оставка”, не споменават и една дума за корумпираните съдии, а само за прокурори. Надявам се, това за шкафчетата да го споменавате просто от ненавист към Бочката, а не че вярвате в евтините колажчета на Иво Мирчев.
Не може да не сте забелязали, че във форума на сайта има и поне един шизофреник, който пише от чужди ник-ове. Пише си коментар, оспорва си с него и си, го харесва. Но така е. Демокрацията на едни е дала, други ги е очукала. :)


28 Януари 2022 14:30 | Чука
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Този над мен защо е с моя ник. Аз съм джендър и обичам розови другарски пишки. Да живее БКП и КПСС. От хапчетата ми е лошо, не знам кой съм.


28 Януари 2022 14:32 | Чука
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

До кретена от 14. 30-аз съм от герб бе и това, че лапам пишки не ме прави педераст, а гей. Ясно ли е бе, другаря Стефанов дано чете.


28 Януари 2022 15:02 | Чука
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

За шизофреника говорим, а той вече драска :))))


28 Януари 2022 15:29 | Чука
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Шизофреник съм аз, драскам, ти защо си с моя ник бе другарьо?


28 Януари 2022 15:30 | Чука
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

До кретена от 15. 02-ей комунист, стига си писал с моя ник. Голяма работа, че обичам мъжки ласки.


28 Януари 2022 16:52 | Стефанов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

До истинския чук от всички горни чукове. Първо, не страдам по отминало време оно. Да си прочел да защитавам някой бивш? Докато ти да. Второ, истината е, че се кефя истински като гледам как някои от сегашни и доскорошни величия неистово се мъчат да надскочат егото си. Трето, ако действително искаш да присъстваш градивно тук, първата стъпка е да излезеш с името си. Псевдоними са ползвали партизаните, изтъкнати дейци, мутри. А да - и агентите. И накрая съвет - ако наистина имаш раздвоение на личността и се наложи да ходиш при лекар, внимавай да не плащате ти и твоето "алтер его".
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар