Германски дипломат разказва: ГЕРБ беше измислена в Германия, надявахме се Цветанов да въведе ред   

21 ноември 2020 07:53   8 коментара   3910 прочита


  

Бившият в София и Скопие обобщава - Партийната база на ГЕРБ бяха полицейските сили, „Западът“ търсеше алтернатива с надеждата икономическият и криминален елит, главно от бившите комунистически тайни служби, да бъде поставен под контрол 

Вече установеният премиер Бойко Борисов с основание напомни, че партията му е основана в края на 2006 г. с помощта на Германия. Видя се, че присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г. няма да промени факта, че българското правителство, водено от премиера Сергей Станишев, който междувременно беше председател на ПЕС (2011 - б. р.), потъва в невъобразимо блато от корупция и престъпност. 

 

Ето защо „Западът“ търсеше алтернатива с надеждата икономическият и криминален елит, главно от бившите комунистически тайни служби, да бъде поставен под контрол, пише бившият зам. -посланик на Германия в София (2006-2009) и посланик в Скопие (2011-2014) Гудрун Щайнакер в материал за Deutsche Welle, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса. 


Това, за съжаление, не е успяло и до днес. Всъщност тези елити са просто подмладени - синовете, дъщерите и протежетата на първата гвардия след падането на комунизма сега са на власт. Но те продължават да си поделят ресурсите на страната, включително субсидиите от ЕС. 

ГЕРБ е създадена със значителна помощ, предимно от фондацията на ХСС "Ханс Зайдел". Дори името на партията беше измислено от съветниците на фондацията. 

Години по-рано Бавария, с помощта на фондацията, играе важна роля в реформирането и оборудването на българската полиция и изграждането на добри отношения със страната. 

Фалшиви надежди 

Надявахме се напористият Цветан Цветанов, дългогодишната дясна ръка на много популярния кмет на София Бойко Борисов, някога заместник-председател на ГЕРБ и след изборната победа през 2009 г. – вътрешен министър, да успее да въведе ред. Партийната база на ГЕРБ беше полицията в страната, в която Бавария вече беше инвестирала сериозно. 

Резултатът след 11 години е скромен. ГЕРБ е на власт почти непрекъснато от 2009 г. насам. Елитите са същите като преди. Корупцията процъфтява с постоянно нови методи за присвояване дори на парите на ЕС. Настоящият доклад по механизма за контрол, създаден специално за България и Румъния с годишни доклади за напредъка на върховенството на закона, показва мрачна картина на ситуацията в България. 

Странното е само, че миналогодишният доклад беше толкова по-оптимистичен. Положението в България наистина ли се е влошило само за една година? Месеци на антиправителствени демонстрации, особено сред младите хора, не са разклатили правителството досега, но изборната победа на ГЕРБ на предстоящите избори през март следващата година е под въпрос. 

Борисов, за когото се твърди, че му е писнало да управлява, иска да издържи до изборите и да осигури властта на ГЕРБ. Българската социалистическа партия, която възникна от комунистическата партия и диктуваше политиката в страната повече от 15 години след преврата, не е алтернатива. Едва ли ще успее да сложи край на преплитането на икономиката, политиката и организираната престъпност, в които е замесена. ЕС беше и е надежда за много българи, въпреки факта, че мнозина са разочаровани от него. 

Търсене на съюзници 

Ето защо Борисов има нужда от съюзници, за да остане на власт. Една от тези партии е фракцията на действащия министър на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов и председател на съюза Обединените патриоти, който подобно на много посткомунистически политици, като бившия лидер на БСП Георги Първанов, е бивш информатор на българските тайни служби. 

Обединени патриоти могат да разчитат на малката, но стабилна подкрепа от почти 10% от избирателите. След последните избори през 2017 г. те изиграха значителна роля в поддържането на властта на ГЕРБ. Следователно наблюдателите са на мнение, че предимно по вътрешнополитически причини българското правителство чрез българския външен министър Захариева обяви вето за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония, ако официално не признае, че македонският е само диалект на българския. Това де факто е в полза и на опозиционната националистическа ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония, която се радва, защото премиерът Зоран Заев не успя отново да започне процеса на преговори за присъединяване към ЕС. 

Но самото твърдение, че македонският е просто диалект на българския, е ненадминато в своята абсурдност. Подобно на днешния български език през XIX век, македонският след Втората световна война е кодифициран като стандартен език от езиковеда Блаже Коневски въз основа на няколко диалекта, говорени на територията на днешна Северна Македония. 

Следователно македонският език се появява като стандартен език малко по-късно, но едновременно с други по-късни национални езици в Европа. Например, днешният стандартен норвежки бокмаал се формира на базата на Риксмал през XIX век и е създаден след независимостта на страната през 1905 г. на базата на езика, който се говори в новата столица Кристиания/Осло - дотогава в Норвегия пишат на датски. Но днес никой не поставя под съмнение съществуването на норвежкия език и норвежката литература с право е популярна в международен план. 

Апел към Берлин 

Следователно исканията на България към Северна Македония са нагъл, ненаучен, нереалистичен и лесно прозрачен вътрешнополитически мотивиран ход. Това обяснява правотата на ръководителя на мозъчния тръст Европейска инициатива за стабилност Гералд Кнаус, който решително иска различията във възгледите по националните проблеми, историята, идентичността, включително националния език, да не се използват за предотвратяване на членство в ЕС. 

Заради това правителството на Германия трябва да използва председателството си в ЕС, за да апелира към българското правителство да се вразуми, особено на „партийния приятел“ от ЕНП, премиерът и председател на ГЕРБ, да поемат своята отговорност към Европа и да оставят на експертите полемиките около историята и езика. 

Вместо това Борисов и неговият политически елит в България трябва да бъдат по-загрижени за окончателното завършване на домашните задачи в борбата с корупцията и престъпността, обобщава германският дипломат. 

 

8 коментара
21 Ноември 2020 08:09 | мони
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Много сте заблудени че Цветанов ще въведе ред. Българите не обичат предателите и особено корумпираните.


21 Ноември 2020 10:09 | Един
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

"Дойче Веле" е лява терористична медия. Не може да и се има доверие. Тя бълва омраза по адрес на България всеки ден.


21 Ноември 2020 14:20 | anonimen
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

много точна статия


21 Ноември 2020 17:54 | !
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ЦвЪ е комунистически провокатор и предател!


21 Ноември 2020 18:42 | Бай Онч
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ТОЯ ЦЦ Е ПСИХИЧНО БОЛЕН И ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН


21 Ноември 2020 19:08 | Стефанов Дойч.
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Каквото и да говорите истината е есна - по време на соца решенията за България се вземаха в Москва. Сега се вземат в Берлин. Ако навреметоСталин принуди Георги Димитров да признае Пиринско за македонска територия и народ, сега от Берлин искат горе-долу същото. Е, питам се - каква е разликата между комунистите от Москва и демократите от Берлин? Явно никаква - интересите им за сметка на българския народ са над всичко. А относно избора на Борисов и Цветанов от Германия - слаба дипломация, слабо разузнаване... Но това е характерно за немците - и Хитлер заради това не успя.


22 Ноември 2020 00:30 | Коко
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Не е ли чудесно че Бългрия се стреми към Немски стандарт. Това е хубаво. А за Македонски език и история, това са установени международни истини - Македонския език е отделен език, историята е записана, това няма нищо общо с влизането на Македония в ЕС.


22 Ноември 2020 08:50 | Йоан
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Чудесно е са гоним развити страни като Германия, но истината е, че за 11 години, от както герб управлява, разликата между България и нормалните страни е още по голяма.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар