ГЕРБ внася вот на недоверие за провал в енергетиката

09 май 2014 12:15   2 коментара   3934 прочита
Бойко Борисов иска за пореден път вот на недоверие на кабинета. Сн.: БГНЕС
Бойко Борисов иска за пореден път вот на недоверие на кабинета. Сн.: БГНЕС


Бойко Борисов иска за пореден път вот на недоверие на кабинета. Сн.: БГНЕС

ГЕРБ внася днес вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски заради провал в политиката в сектор "Енергетика".

"Ще внесем вот на недоверие заради проваления проект "Южен поток" от некомпетентността на Драгомир Стойнев главно - от това, че излъгаха обществото и правихме референдум за АЕЦ "Белене"; от това, че фалират основните ни енергийни компании; че предизборно задържат цената на тока", аргументира се лидерът на ГЕРБ в кулоарите на парламента, цитиран от БГНЕС.

От Министерство на икономиката и енергетиката са отказали да дадат на техни депутати справка за състоянието и дълговете на НЕК. Не ни дават финансовите отчети, а дочувам, че са пред фалит, коментира Борисов.

"Една година обявиха около 10 пъти, че започват строителство - не беше януари, не беше февруари, не беше март, а сега остана за юни. Защо?", попита той за "Южен поток".

Бившият премиер подчерта, че управляващите не искат да приложат европейското законодателство, а причина е, че ако го направят, по тръбата ще може да тече и български газ.

Той нямал информация, че промените в Законите за енергетиката са направени под натиска на „Газпром”, но се закани от ГЕРБ да съберат данни.

Вчера Реформаторският блок обяви, че руски кръгове са диктували на правителството действията му във връзка с "Южен поток". От коалицията се позоваха на стенограми, получени по Закона за достъп до обществена информация.

Сред тези действия на кабинета са възпрепятстването на достъпа до тръбата на други фирми, освен на "Газпром", и инициирането на внесените от БСП законодателните поправки за въвеждане на понятието "морски газопровод", с които "Южен поток" да бъде изключен от европейското законодателство.

Брюксел предупреди България, че проектът не е приоритетен и че не трябва да предприема по него действия в противоречие на законодателството. "Газпром" обаче обяви, че строежът на газопровода на територията на България започва през лятото.

Министър Драгомир Стойнев съобщи, че вече е започнало производството на тръбите.

Абсурдно е хората, които доведоха енергетиката до прага на катастрофа, да искат подобен вот, коментира зам.-председателят на Комисия по енергетика Явор Куюмджиев (БСП). Той попита какъв е провалът на „Южен поток”, когато следващия месец започва изграждането му. Само за една година се свърши работа, която те не свършиха за четири години, подчерта червеният депутат.

Това е четвъртият вот на недоверие, който ГЕРБ искат. Предишните бяха за провал в политиката на инвестиционното проектиране, регионалната политика и вътрешната политика. Очаквано, нито един не мина.

Според правилника на парламента разискванията по искането да вот на недоверие започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Гласуването се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Вчера, по предложение на БСП, депутатите гласуваха от 14 до до 23 май да нямат заседания. Така, вместо обичайната една, те ще имат две седмици за агитация преди евроизборите. Възможно е обаче, заради искането за вот на недоверие, предизборната им "ваканция" да бъде отложена или прекъсната.

източник: dnes.dir.bg

2 коментара
09 Май 2014 14:36 | РАЗЛОГ
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

ТОЗИ УРОДЛИВ ПОЖАРНИКАР, С ПОЛИРАНИЯ СИ МОЗЪК, ПРАВИ САМО ЩУРОТИИ И ПРАХОСВА ВРЕМЕТО НА ПАРЛАМЕНТА ЗА ГЛУПОСТИ !!! ТОЗИ МРЪСЕН УРОД В БЕСА СИ ОТ ГЛАД ЗА ВЛАСТ Е ГОТОВ ДА ЗАТРИЕ ВСИЧКО В ДЪРЖАВАТА, САМО И САМО ДА ЛОЧИ КРЪВ НАРОДНА И ДА СМУЧИ ОТ ВЛАСТТА !!! ТОЗИ УРОД Е САМО ЗА ПОДАРЪК ОТ СРЕТАН ЙОСИЧ И ДА ПРЕСТАНЕ С МРЪСОТИИТЕ СИ ВО ВЕКИ ВЕКОВ !!


11 Май 2014 09:43 | айдеее
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ДОКТОРА взе да се представя като Разлог
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар