ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ подкрепят Москов при вота на недоверие

17 февруари 2016 11:58   2 коментара   2219 прочита
Здравният министър Петър Москов заяви, че очаква пълна подкрепа от подкрепящите кабинета партии. Сн.: БГНЕС
Здравният министър Петър Москов заяви, че очаква пълна подкрепа от подкрепящите кабинета партии. Сн.: БГНЕС


Здравният министър Петър Москов заяви, че очаква пълна подкрепа от подкрепящите кабинета партии. Сн.: БГНЕС

ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ категорично заявиха, че няма да подкрепят вота на недоверие към кабинета за провал в здравеопазването. Така е сигурно, че той няма да мине.

За да бъде успешен вотът, са нужни гласовете на 121 депутати, които опозицията не може да събере. Той беше внесен от 69 народни представители - от БСП и ДПС и двама независими, и резултатът е предизвестен.

По правилник гласуването може да се проведе най-рано 24 часа след приключване на днешните дебати и затова ще е в петък.

Още в началото мнозинството отхвърли предложението обсъждането да се излъчва директно по БНТ и БНР, което доведе до напрежение между управляващи и опозиция.

Независимият депутат Велизар Енчев - един от вносителите, поиска депутатите да изискат премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента.

"За първи път има вот на недоверие от началото на мандата му. Да изискаме, да настояваме, а не да молим премиера да бъде тук и да дава отговорите на въпросите, които след малко ще му зададем", призова Енчев.

Ще се обадя, след като започне дебатът, каза председателят на парламента Цецка Цачева. Борисов обаче така и не се появи.

Това разгневи Енчев, който заяви, че премиерът потъпква парламентаризма и дори го нарече "страхливец".

В пленарната зала са част от министрите от кабинета. Заседанието на Министерски съвет беше отложено с един час и ще започне в 11 часа.

Реформата на Москов ще доведе до хаос в здравните грижи, заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Жельо Бойчев, който представи мотивите за вота на недоверие.

"Гражданите и медицинското съсловие очакваха последователно проведена, разумна и ефективна здравна реформа. През последната една година правителството и министърът на здравеопазването приеха безпринципни и безцелни решения при липса на системен подход и това доведе до създаване на хаос в тази сфера и до ограничаване на достъпа до здравеопазване", каза той.

Д-р Хасан Адемов от ДПС пък директно се обърна към Москов:

"Уважаеми господин реформатор, продуктово позициониран представител на управляващата опозиция в изпълнителната власт, 15 месеца след началото на мандата, вашето усещане за безалтернативност и себедостатъчност, е контрапродуктовно за пациентите и лекарите".

По думите на Адемов вместо здравни цели, конкретни мерки и стъпки за тяхното постигане, Москов се стреми да пригоди болничната инфраструктура и обективните здравни потребности към наличния финансов ресурс.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев призова иронично БСП и ДПС да потърсят подкрепата на ГЕРБ, ако искат да свалят десни министри, които са малко в правителството. По думите му трите партии работят чудесно заедно, когато искат да спират реформи. И припомни бламирането на правосъдния министър Христо Иванов след гласуването на промените в Конституцията, когато гласуваха заедно.

"Уважаеми колеги от опозицията, добро утро. Много се радваме, че ви събудихме. Този парламент с най-трудното мнозинство се оказа и парламентът, в който най-дълго време нямаше вот на недоверие. Защото нямаше опозиция. Лошата новина е, че мотивите ви за нищо не стават. Това, което правите днес, е театър, който цели да замъгли нещо друго - това е венец на усилията да се скрият катастрофалните резултати от това, че заедно провалихте съдебната реформа", добави Кънев.

В отговор лидерът на БСП Михаил Миков се обърна на "ти" към него:

"Ти явно си сънувал в някой сън, че някой търси подкрепа от вас. Живеете с усещането, че някой ви кани. Вие сте ясна част от пагубната политика в здравеопазването на Бойко Борисов".

Семир Абу Мелих от ГЕРБ пък обвини Кънев, че този вот се провежда заради него, защото изоставил своя министър. Той остана политически сирак, няма кой да го защитава заради вас, добави депутатът.

А Тунчер Кърджалиев заяви, че когато покровителствената ръка на Бойко Борисов падне от главата на министър Москов, той ще си замине.

„Вие трябва да сте благодарни, да боготворите политическа партия ГЕРБ. Тя ви е ракетата носител, с която сте на власт“, обърна се и той към Кънев.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обаче заяви, че политиката на здравеопазване е една от най-успешните досега, затова няма да подкрепят вота. По думите му опозицията си служи с неверни тези, измислени обвинения и дори клевети. Той даде пример, че няма да се закриват никакви болници, както се твърди.

Симеонов се обърна към БСП с думите:

"Знаете ли какво ще видите, ако се погледнете в огледалото - една дама - Таня Андреева, най-неуспешният министър досега (в кабинета "Орешарски" - б.р.). Само направете сравнение между нея и Петър Москов".

От АБВ също заявиха, че няма да подкрепят вота на недоверие, макар да имат забележки към работата на Москов, защото проблемите в здравеопазване са започнали още от зачеването на тази система.

"Системата бе направена с много грешки и недомислици, въпреки предупрежденията на редица специалисти, че отиваме натам, откъдето те се връщат. Тази система ни е направила търговци, а с развитието ѝ и - търгаши. С поемането на ръководството на министерството, ние всички приветствахме желанията на министър Москов да се правят реформи, но в тази насока пак има недостатъци", заяви депутатът Георги Кючуков.

Михаил Миков отново се намеси, като предупреди управляващите, че ако не променят политиката на здравеопазване, скоро народът ще им гласува вот на недоверие.

източник: dnes.dir.bg

2 коментара
17 Февруари 2016 15:15 | ДОКТОРА
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

СТРАХЛИВИТЕ БОКЛУЦИ ОТ УПРАВЛЯВАЩАТА ШАЙКА СЕ СТРАХУВАТ ОТ НАРОДА, КАТО МУТРАТА ОТ ПРАВОСЪДИЕТО!!!! БОКЛУЦИ, СКОРО НАРОДА ЩЕ ВИ ПОИСКА СМЕТКА И ВСИЧКИ ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ ЗА ОТРОВНИТЕ ВАКСИНИ И РАЗРУХАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО !!! БОКЛУЦИ, НАРОДА ЩЕ ВИ ПОВЯРВА КОГАТО ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ПОКАЖЕТЕ, КАК СЕ БИЕ ВАКСИНА С ЖИВАК НА МАЛКИЯ БУДА !!!БОКЛУЦИ, СКОРО НАРОДА ЩЕ ПОТЪРСИ ЛИЧНА СМЕТКА НА ВСИЧКИ ПОЖАРНИКАРСКИ БОКЛУЦИ, ИЗМЕТА НА ЦИГАНИНА СИМЕОНОВ, НАГЛЕДЦИТЕ НА ГОЦЕ И СБИРЩИНАТА НА АЛЧНИТЕ РЕСТАВРАТОРИ !!! НАРОДА, ЗАБАВЯ, НО НЕ ЗАБРАВЯ !!!


17 Февруари 2016 15:53 | Майка
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Най - страшното за една майка е да моли и търси, да не напиша " ПРОСИ ", защото е много грозна дума ПАРИ за лечение на децата и, Къде отиват парите от всички есемеси за Българската коледа и други инициативи, Дано да се похарчени наистина за лечение на деца и защо след като по медиите имаше репортаж за новата онкоболница във Варна, с коментар, че там е обзаведена с найй- модерната апаратура и няма да се налага на българските граждани да отичат за лечение в чужбина и да се правят кампании за набиране на средства ?????
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар