ГЕРБ източва държавните фирми, предупреди Станишев

11 декември 2009 00:16   3 коментара   11351 прочита
Сергей Станишев
Сергей Станишев


Сергей Станишев

Кабинетът на ГЕРБ декапитализира държавни дружества и на практика ги източва, алармира лидерът на БСП Сергей Станишев вчера. Той коментира решението на правителството да прехвърли средства в значителни размери от Булгартабак, Ръководство Въздушно движение, Български енергиен холдинг, Български пощи. Причината - кабинетът не може да попълни приходната част на бюджета, затова се опитва да ги вземе от държавните предприятия. Това действие показвало, че първо, предприятията не са били ограбвани от неговия кабинет, и, второ, е съмнително от законова гледна точка. Такива неща не се правеха дори от правителството на Иван Костов, степенува грешките Станишев. Източването на Булгартабак е свързано с намерението дружеството да бъде приватизирано. Декапитализацията щяла да доведе до обезценяването му. Същото важало и за РВД, и за БЕХ.

Опровергано бе обявеното твърдение от финансовия министър Симеон Дянков, че държавата ще приключи с дефицит от близо 0,7 % от БВП или близо 500 млн. лв. В предишните месеци хвърляше маса празни приказки и обещаваше чудеса за попълване на бюджета. А какви са данните - за първото шестмесечие са били събрани 13 млрд. лв., за второто - 11,5 млрд. лв., т.е. очертава се разлика от 1,5 млрд. лв., констатира Станишев.

Според него тези числа са много красноречиви за ефективността на работата на финансовите министерства и неговите агенции. Нали обещаваха 700 млн. допълнителни приходи само от митниците, 2 млрд. лв. от спиране на контрабандата, къде са тези пари, попита соцлидерът. Неговият извод е, че ставаме свидетели на поредна измама от страна на правителството. Бившият премиер припомни, че при приемането на Бюджет 2010 от Коалиция за България предупредили, че планираните приходи са съзнателно занижени.

3 коментара
11 Декември 2009 14:06 | ГД
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Ейй, значи- верно комунистите немат ни срам ни достойнство!
Тоз серГейчо надроби едни манджи докат бе на власт, а сега когато другите трябва да се оправят с натрупаните му преразходи, взе да се подсмива отстрани!


11 Декември 2009 18:48 | тони
Оценка:
136
 (
138
 гласа)

Е,точно СерГЕЯ да говори за морал мисля,че е смешно.И за източвания и кражби.Та неговите съветници,консултанти и пр.колко пари източиха само.Човек винаги трябва да има и малко мяра.Това се отнася и за СерГЕЯ.Що не се скрие малко.Молко ли му бяха шамарите и крушетата от няколко поред изборни катастрофи.Е,сега се задава голямата такава-на кметските избори след година.


11 Декември 2009 19:06 | Катерина
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Има нещо гнило, но то не е в Дания, а в България. За мен първата асоциация на думата политик е лъжец. Предишните управляващи били оставили излишък в бюджета, тези твърдят, че има дефицит. Иди, после, че им вярвай. Не, че не са ни лъгали и предишните, сегашните вървят по техния път. Ако по нещо има приемственост на 2 - те правителства, това са лъжите.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар