Георги Първанов: Нищо повече не мога да постигна като лидер на БСП, не смятам да правя нова партия

25 ноември 2009 00:20   2 коментара   15082 прочита
Догодина ще бъде открит граничният пункт Кърджали-Комотини-Маказа, стана ясно след срещата на президента Георги Първанов с гръцкия държавен глава Каролус Папуляс
Догодина ще бъде открит граничният пункт Кърджали-Комотини-Маказа, стана ясно след срещата на президента Георги Първанов с гръцкия държавен глава Каролус Папуляс


Догодина ще бъде открит граничният пункт Кърджали-Комотини-Маказа, стана ясно след срещата на президента Георги Първанов с гръцкия държавен глава Каролус Папуляс

Държавният глава потвърди, че Симеон Дянков е изтеглил парите от сметката на Президентството

Ако аз искам да направя партия, да реализирам политически проект, вярвайте ми, ще изляза с лицето и с името си, няма да се скрия зад някой друг. Така президентът Георги Първанов коментира предната вечер в „Шоуто на Слави“ твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че държавния глава заедно с лидера на ДПС Ахмед Доган стоят зад партия ЛИДЕР. През последните седмици редица политици и анализатори споделиха мнението, че след приключване на мандата Първанов ще търси начин да запази влиянието си в политиката и ще направи партия.

Има нещо странно в това, министърът на вътрешните работи да твърди, че има информация. Тя трябва да е оперативна, не може да е от жълти вестници, а и не е работа на вътрешния министър да размахва подобен тип информация. Вместо да събира информация за президента, той е подобре да направи това за босовете на организираната престъпност, посъветва Георги Първанов.

За един политик и човек като мен - 20 години в политиката, има и други начини на реализация, заяви президентът в ефира на бТВ. Има време да мисля за това, което ще става след две години, допълни той. На настойчивия въпрос, дали все пак ще прави партия, Първанов отговори: „В България има 300 партии, дали ще има една партия повече, това не е от съществено значение, може да се влияе и по други начини, например - чрез граждански структури. Има други лостове за влияние в обществото и в политиката. По-важно е друго - след 2-3 или 4 години ще трябва да се промени политическият модел. Не ме блазнят постовете, а възможността чрез политиката да се реализират идеи, но не чрез мое присъствие във властта. Бих могъл да подпомогна една или друга структура, или кауза, но това не означава да търся начин да реализирам себе си“, сподели Първанов.

Президентът заяви, че нищо повече не може да постигне като партиен лидер. Той заяви, че няма да се върне начело на БСП. Няма да се върна, защото има ново поколение лидери в БСП, които не са на първа линия, смята държавният глава. Според него БСП не е в кондиция.

Първанов заяви още, че е „уплътнил“ максимално пълномощията на президентската институция. Оказа се, че и чрез тази институция с орязани правомощия може да се прави сериозна политика. За една парламентарна република президентът има възможност за присъствие, има начини да формира политика, каза Първанов. На въпрос какво би направил, ако е бил президент в президентска република, Първанов каза: Щях да се хвана преди всичко с икономиката, във всички компоненти, в това число и енергетика; и сега правя това, за да подпомогна правителството, посочи Георги Първанов.

Социологическите проучвания не са ми любимото четиво, каза Първанов в коментар за рейтинга, който има. Президентът отхвърли твърденията, че води „война“ с премиера Бойко Борисов. Той обаче призна, че между тях има принципни различия. Нормално е да има дебат, да има полемика. Аз се стремя да предлагам политически теми за дебата - енергийна стратегия, икономическа политика, посочи Първанов. Имаме принципни различия с министър-председателя, като например начина за излизане от кризата, поясни държавният глава.

По отношение на енергийната политика на страната Първанов каза, че кабинета на Бойко Борисов е бил неподготвен за разговорите с нашите партньори. Какво става с големите енергийни проекти - те са в процес на замразяване, те са „на трупчета“, каза Първанов. Моята амбиция беше България да запази и развие мястото си на енергиен център, а не да върви към периферията на енергийния пазар, както се очертава, каза Първанов.

Идеята за омраза и насилие се изповядва всеки ден от парламентарната трибуна - това трябва да ни притеснява, посочи още Първанов. Според него самите политици дават тон за това. В изборната нощ Бойко Борисов каза, че няма тайна, а явна коалиция между ГЕРБ, Атака, сините и РЗС. И поясни, че всички, които са мразили БСП и ДПС, са се обединили. Седмица по-късно се извини, че е използвал думата „омраза“, тъй като тя не била коректна, посочи Първанов. Той категорично отхвърли претенциите за импийчмънт, по думите му няма правни основания, за да бъде отстранен от власт.

Както 120 000 български мъже, и аз имам това хоби. Предпочитам да ловувам хищници, за хищник не се плаща, по-скоро държавата ти дължи кубик дърва. Аз не съм си взел своя кубик дърва, нямам и претенции, посочи президентът, като поясни, че това е сравнително евтино занимание. На всички важни събития съм бил на мястото си, увери Първанов. Той опроверга за пореден път твърденията, че по време на трагедията с влака София-Кардам е бил на лов.

По повод чуждестранните си визити Първанов обясни, че те се планират с години. Според него сега е дошло времето външната политика да стане по-икономична. Става дума за посещения в страни, които са лидери в световната икономика. Австралия е такава страна, Южна Корея - също, посочи Първанов. Нека министърът да сметне колко струва визитата ми в Азербайджан, в сравнение с проекта за транспорт на компресиран газ до нашия бряг, който преди няколко дни подписа колегата му. Да не забравяме, че за последната визита в Австралия имаше и трима министри. Намирам за известно двуличие да пращаш половината кабинет на тези посещения и после да се правят коментари, каза Първанов.

Първанов призна, че не е бил достатъчно критичен към кабинета на Сергей Станишев, но припомни, че 6 пъти е налагал вето на закони на предходното правителство, докато сега още не го е направил. Остро съм коментирал темата за назначенията по формулата 8:5:3 - наистина порочна формула. Имахме тежък дебат с предишния премиер, по-скоро задочен - аз говорих, той мълчеше по въпроса за съветниците. Той се беше затворил с един доста ограничен кръг съветници, което повлия на политиката, която се формираше, коментира президентът.

Има две особености, първо, че на всички мои критики предишното правителство отговаряше с мълчание, и второ - всеки път, когато тръгваше приказката за поредните „Боянски ливади“, винаги услужливо в медиите се появяваха анализи, че президентът ревнува, иска да се върне и да вземе БСП или да направи нова партия - нищо ново под небето, коментира Първанов. Разбирам, че трябва да има измислици, но не разбирам, защо трябва да има толкова злоба, разсъждава президентът. Тук работи максимата - щом го пише във вестника, има нещо - така се разяжда доверие, обясни той. Според него някои политици използват трибуната на жълтите медии, която не е малотиражна, за да дават интервюта. Разлистете три поредни броя и вижте кой дава интервюта в тях, даде пример Първанов. На въпрос кого има предвид, той посочи, че става дума за бивш премиер. Слави Трифонов посочи: „Господин Костов найвероятно визирате“, на което Първанов му отвърна: „Познахте от раз. Моя опозиция е и ще бъде винаги такава“, каза Първанов по адрес на лидера на ДСБ.

Държавният глава коментира и отношенията си с Ахмед Доган като обясни, че те са минали през различни перипетии. Сега отношенията ни са нормални, каквито имам с много други лидери - отляво и отдясно, каза президентът. Първанов коментира и помощта, която му е осигурило ДПС на последните президентски избори. Всяка подкрепа, откъдето и да идва тя, приемам с благодарност и се стремя да я заслужа като държавен глава на всички български граждани, каза Първанов по случая.

Щом като министърът е казал „постна пица“, аз не мога да бъда такъв експерт, той разбира тези неща повече от мен. Така Георги Първанов коментира изказването на финансовия министър Симеон Дянков за това какво представлява бюджетът. На въпрос какво следва, Първанов каза: „Следва приемането му, както е решило мнозинството“. Попитан каква част от „пицата“ е бюджетът на Президентството, Първанов каза „незабележима“. Нашият процент за миналата година е бил 0,023, следващата година ще бъде 0,019. Имаме намаление и по отношение на онова, което сме спестили. Бяхме институцията, което бе найикономичната. За Народното събрание например има увеличение на бюджета - то ще получи своите 53 милиона, Президентството има около 5 милиона и нещо. Не ревнувам, аз се оправям и така, каза с усмивка той.

Георги Първанов потвърди, че финансовото министерство е изпразнило сметката на Президентството. Вярно е, че сме събрали 500 лева от служителите, за да съществува сметката, каза той. Министър Дянков изрече няколко лъжи в рамките на три минути. Парите са внесени единия ден и на другия ден, след наша много остра реакция, те бяха върнати, поясни Първанов. Той съобщи, че периодично Министерството на финансите отпуска някакви пари. В понеделник сме имали 30 000, във вторник добавят 200 000, а в сряда изтеглят 230 000 лева, посочи Първанов.

На въпрос на Трифонов какво правите, фалира ли Президентството, Първанов каза: „Не, работи без пари. Ще си плащаме, за да работим“, пошегува се той. Президентът заяви, че коректно са оставили възражение в писмена форма пред МФ, но не са намерили Симеон Дянков, за да го попитат какво става. Министърът твърди, че станала техническа грешка - вероятността за такава грешка е като човек да удари джакпота - посочи Първанов. Създадохме още един прецедент - държавният глава да остане без пари, каза той.

2 коментара
25 Ноември 2009 21:34 | Стони
Оценка:
7
 (
21
 гласа)

Тоя до шоуто на слави ли епаднал... гаси падението!!!!!!


26 Ноември 2009 10:32 | c est la vie
Оценка:
2
 (
12
 гласа)

Стони написа:
Тоя до шоуто на слави ли епаднал... гаси падението!!!!!!
всеки който се прегръща с доган-пада рано или късно
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар