Фирмите са в паника: Никой младеж не иска да почва работа за под 1000 лева 

05 декември 2020 05:53   3 коментара   14700 прочита


 

Млади кандидат-служители отказват работа за 1000 лв., отчитат агенции за подбор на персонала. „В последно време все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лв. 
Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума“, обясни експертът по подбор на кадри Маргарита Николчева. 
 Най-често до пазарлъци стигали младежите с дипломи по „Финанси“ и „Икономика“, пише „Монитор“. „Може би, заблудени от средните заплати, които в тези сфери варират между 1600 и 1800 лв., младежите си мислят, че е нормално стартовата им заплата да е висока“, заяви още Николчева. 
Практиката й показва, че част от работодателите склоняват новаците с предложение за поетапно увеличение на възнаграждението. Само един от десет кандидати обаче успява да впечатли потенциалния си началник така, че да получи обещание за по-висока заплата. „Проблемът е, че повечето младежи нямат нито ден трудов стаж по специалността. За работодателите е важен опитът на кандидатите, а не дипломата“, обясни HR специалистът Станимир Грозев, цитиран от Блиц. 
Според него младежите заработват в кол центрове, докато намерят подходяща работа по специалността си. „Там заплатите са високи, което допълнително разглезва младежите“, твърди Грозев. Данни на агенцията за набиране на кадри „Менпауър“ показват, че 10% от кандидатите за работа отказват предложение заради ниска заплата. Експертите по подбор на персонала са категорични, че фирмите определят възнаграждението според уменията на кандидата Затова повечето началници не обявяват заплатата в обяви за работа. 

Така работодателите си запазват правото да предложат по-високо възнаграждение, в случай че намерят идеалния служител. Ако на фирмата й трябва спешно служител, но няма подходящ кандидат, то шефовете наемат човек с по-ниска квалификация, но за по-малко пари. Експертите отчитат, че все повече компании залагат на фирмено обучение на кандидатите си. „По този начин се справят с недостига на квалифицирани кадри“, обясни Станимир Грозев. 

3 коментара
05 Декември 2020 10:14 | Келеш
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

От една страна са си прави, от друга, в икономика затънала в корупция, няма кой да им ги даде, така че мама и тате докато могат, ще изпъват шията!


05 Декември 2020 20:35 | Иван
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

прави са. не може работодателите да дават ниски заплати и да казват че няма пари за по високи и в същото време да карат коли за 100 000 лв.


06 Декември 2020 09:48 | Кеворк Кеворкян
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Твоите любимци от герб (гроб) управляват вече 11 години, кой е виновен, че България става все по бедна, а младите (и не толкова млади) бягат от страната?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар