Фермери кандидатстват за трактори на сляпо

16 април 2015 13:58   1 коментар   16156 прочита


Фермери подават проекти за покупка на трактори и комбайни по новата програма за селските райони на сляпо, сигнализираха земеделски асоциации.

„Приемът започна от 14 април. В наредбите има изискване капацитетът на тракторите и комбайните да е съобразен със земеделските площи, които обработват фермерите, но методика как да се изчислява това липсва. Заради това няма и яснота как ще се изчисляват вредните емисии, които отделят машините, закупени с европари”, казаха от бранша. В наредбата е посочено, че те трябва да се удостоверяват от правоимащо лице, но не е ясно коя точно институция трябва да се заеме

Консултанти потвърдиха пред “Труд” информацията и уточниха, че фонд “Земеделие” е бил готов с методиката преди седмица, но утвърждаването й се бави от Министерството на земеделието.

Експерти от ведомството на Десислава Танева казаха, че непотвърдената все още методика предвижда техника от 320 конски сили да съответства на 1000 дка. Такъв бил стандартът в ЕС. Така излиза, че фермерът трябва да има поне 2000 дка, за да може да купи и трактор, и комбайн с европари, тъй като само една от машините покрива норматива от 320 к.с.

От Министерството на земеделието съобщиха, че само в първия ден от отварянето на програмата са подадени 18 проекта, сред които има и такива за техника. Ако се окаже, че има несъответствие между земеделската земя и мощността на машината, ще има 10-дневен срок за поправка на проектите.

Възможно било и за първия прием новата методика да не се спазва. Крайното решение ще се вземе днес.

Според новите правила до 2020 г. един фермер ще има право да закупи техника на стойност до 500 000 евро с европроект. Субсидията по програмата е 50% от проекта.

1 коментар
17 Април 2015 10:43 | огледал се Илия...
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

У нас продължава практиката всичко на сляпо, на две на три просто да се вземат парите и машините, като в случая. Действително неграмотни, безхаберни и коруптивни хора работят на високи постове във властта, и нещата си продължават, а ние си лаем ...и ефекта един и същ- тези на които действително трябва да се помогне въобще не се класират до помощ
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар