Евростат: Българите са най-нещастната нация в ЕС, румънците - сред топ 3 на най-щастливите

09 декември 2023 19:35   2 коментара   2692 прочита
ЕС България / iStock/Getty Images
ЕС България / iStock/Getty Images


ЕС България / iStock/Getty Images

Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз. Австрия, Полша и Румъния пък се нареждат в топ 3 на най-щастливите нации. Това показва ново проучване на Европейския съюз, което се провежда всяка година от "Евростат", предаде БНР.

Скалата за оценки върви от 0, което е абсолютно неудовлетворение от живота в страната, до 10, което показва, че нещата няма как да са по-добре.

Проверява се също и колко оптимистично настроени са хората за бъдещото.

България е единствената страна от 27-те в Европейския съюз, чиито граждани са дали оценка по-малко от 6 върху цялостното си задоволство от живота. Германците, които живеят в държавата с най-силна икономика в Съюза, също не са доволни от живота в страната си. През 2021 година те са дали оценка от 7.1, като сега оценяват живота си на 6.5. 
Проучване на института "Рейнголд" показва, че 20% от населението на Германия се чувстват претоварени и тревожни, а други 9% са обзети от апатия.

Германия също така страда от икономическа стагнация, заедно с безпокойство, свързано с войната в Украйна, както и от безпрецедентен ръст на имиграцията и се управлява от сравнително непопулярно правителство. Австрия заема челно място в класацията за най-щастливите нации. Не за първи път хората там дават оценка 8 на нивото на щастие.
Румъния и Полша, от друга страна, са сред държавите, които традиционно се смятат за по-бедни. Затова изследването посочва, че парите не са най- големият критерий за щастие. Там факторите за щастие в тези страни са възраст, образователна степен и семейни отношения. Изследването показва още, че най-щастливи са домакинствата, в които има дете. Най-нещастни са тези, които живеят сами. Това обаче е характерно за Европа, докато изследвания от други континенти показва обратната тенденция.


Още за: нация   българи   Още от: България и свят

Принтирай статия
2 коментара
10 Декември 2023 09:54 | Стефанов
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Това категорично не е вярно. Всеки ден по улиците на града срещам хора, които сами си говорят с щастливи усмивки на лицата...


10 Декември 2023 17:20 | мадам Бовари
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Българите са мързеливи, крадливи, завистливи ...и още много негативни -ливи. Пък и вечно недоволни и критични. Няма как такива хора да са щастливи! Те са щастливи само, когато тези на които завиждат им се случи нещо лошо!




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар