Европрокуратурата с 203 разследвания у нас по съмнения за злоупотреби с близо 900 млн. евро 

02 март 2024 07:41   3 коментара   3686 прочита


 
 
Прокуратурата на ЕС представи доклада за дейността си през миналата година, в който се посочва, че в България се водят 203 разследвания по съмнения за измами с 884, 9 млн. евро от европейския бюджет, съобщи БТА. 

През 2023 г. са били разкрити 107 нови разследвания за 405, 2 млн. евро. В тази бройка пет проверки са за измами с ДДС на обща стойност 28, 2 млн. евро, показват данните. За миналата година не е била издадена нито една заповед за запор на имущество у нас, се допълва в доклада. За същото време 16 проверки са завършили без последици, а материалите по 14 случая са били предадени на българския съд. 

От общо 225 сигнала със съмнения за злоупотреби, 163 са били подадени от властите в нашата страна, 13 са били от институции на ЕС, 47 са били от граждани. По проверките на Европейската прокуратура миналата година у нас са били образувани четири дела, но няма нито едно окончателно съдебно решение и нито един осъден. 

 
Витаминозен сок с нула усилия със самопочистваща се сокоизтисквачка 
Европрокуратурата разследва измама с ДДС за колосална сума в България и още 5 държави 

Данните показват също, че половината от проверките са свързани със случаи, които не касаят обществени поръчки, близо една трета са по съмнения за разходи с обществени средства, около три на сто са за укриване на ДДС, шест на сто са свързани със съмнения за корупция. 

Най-много разследвания засягат работата със средствата от европейския бюджет за сближаване, на второ място са случаите, свързани с програмите в земеделието. 

Общо Европейската прокуратура е предприела миналата година над 330 разследвания в ЕС. Предполагаемите щети по тези случаи за европейския бюджет са 11, 5 милиарда евро, показва докладът. 

3 коментара
02 Март 2024 10:13 | ......
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

В Петрич когаааа, Шмръчков е мулти милионер.


03 Март 2024 02:32 | Европеец
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Толкова много надежда имахме в тази Европейска Прокуратура.
На вече почти ни се изпратиха надеждите.
Кметът на град Петрич става все по богати и по богат .
Все по недосегаем и получава още повече поръчки с Евро средства нищо че почти цялата Община е на мнения че здраво се крадат тези средства!


03 Март 2024 15:02 | Да се знае и помни...
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ако е само в Петрич, щеше да е добре. ШИШИ И БОКО СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ДУШМАНИ НА НАРОДА.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар