Ето за кои пенсионери ще има по 40 лева за Великден 

26 март 2020 06:55   1 коментар   3570 прочита


Всички лица, които получават до 363 лева ще получат допълнително за Великден по 40 лева. Тази мярка ще засегне 1, 249 милиона пенсионери, съобщи управителят на НОИ Ивайло Иванов. 

Предстои днес Министерски съвет да гласува решението за великденските добавки на пенсионерите. 

Националният осигурителен институт разполага с достатъчно пари. 12, 5 милиарда лева е бюджетът на НОИ. От тях 1, 3 милиарда са за изплащане на различни видове болнични. Средства за момента има, допълни Ивайло Иванов. 

Той подчерта, че хората няма нужда да се редят на опашки, защото документите им ще бъдат предвижени служебно. 

В страната има 405 хиляди работещи пенсионери. От тях на 258 хиляди пенсията ще им бъде служебно преизчислена. Те не трябва да подават никакви документи. Преизчисляването започва на 1 април. 

„Моят призив е тези хора да не идват в НОИ, техните пенсии ще бъдат преизчислени служебно. Ще си получат възнаграждението за работата, която са положили през последната година. Спестяваме на хората да идват при нас“, каза управителят на НОИ. 

Същото се отнася и за безработните. Те също не трябва да идват в НОИ, защото ще попълват документите за безработица в бюрата по труда, които ще ги придвижват по електронен път. 

Ивайло Иванов очаква увеличаване на безработицата. На първо място тя може да дойде от хората, които се завръщат от чужбина и са в работоспособна възраст. За момента данните, обаче, не показват увеличаването на хората без работа. 

Броят на хората поставени под карантина са 2500, от тях със съмнение за коронавирус са 810. Те са проверяват от МВР. „Около 40 вече са случаите, за които сме сигнализирани от органите на реда, че не спазват карантината. Ще лишим тези лица от парите, които трябва да получат“, каза Иванов. 

1 коментар
26 Март 2020 16:39 | ���������
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

В Гърция на всеки Великден и всяка Коледа пенсионерите получават бонус в размер на 500 Евро. А според Боко от Банкя, гърците са фалирали.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар