Ето ги американските сенатори, които казват, че България има проблем с корупцията  

07 март 2021 10:53   1 коментар   2121 прочита


Ето ги американските сенатори, които казват, че България има проблем с корупцията  

Критика от САЩ в навечерието на парламентарните избори у нас. В съвместно изявление двама американски сенатори – демократът Боб Менендес и републиканецът Джим Риш, призовават българското правителство и правораздавателната система "да положат повече усилия за гарантиране на върховенството на закона за всички граждани, а не само за някои". Внимание е обърнато на протестите срещу правителството, като се призовава за край на корупцията, спазване на демократичните ценности и свободата на медиите. 

Двама влиятелни американски сенатори публикуваха позиция преди началото на предизборната кампания в България. 

В изявлението на председателя на Комисията по външна политика в Сената демократа Боб Менендес и на старши представителя на Републиканската партия Джим Риш се казва: 

"България постигна най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на пресата на "Репортери без граници". Тази класация подчертава широтата на предизвикателствата, пред които е изправена България" 

"Българското правителство и съдебната система трябва да защитават върховенството на закона и равнопоставеността на всички граждани, а не само на някои. Медиите трябва да имат свободата да публикуват истината, без да се страхуват от насилие и наказания“. 

"Постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения“, се подчертава в изявлението, което е публикувано на личната страница на Менендес. 

Двамата сенатори припомнят, че макар да е член на НАТО и ЕС, България е на последните места по медийна свобода според "Репортери без граници“ и "Трансперънси интернешънъл“. 

Менендес и Риш заявяват, че САЩ трябва да помагат на България да се справи с корупцията, да възстанови независимите медии и да подкрепя върховенството на закона. 

"В продължение на почти осем месеца, в непрекъсната поредица от протести, хората в България призоваха за прекратяване на корупцията и зачитането на върховенството на закона и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защити тези ценности. И в духа на дългогодишните ни отношения, САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независимите медии и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България предприема, за да се справи с тези проблеми, ще служат само за допълнително укрепване на нашите отношения", се посочва в съвместното изявление на двамата американски сенатори. 

"В официалната страница на Сената не открихме позиция на сенатори, официално изразена чрез институцията", заяви пък зам. -външният министър Георг Георгиев. 

"Самото изявление е направено от личен профил, то не ангажира институцията, не ангажира Сената, по никакъв начин не е официално изразено мнение и становище от американската държава или неин орган", заяви Георгиев. 

И продължи: "Това е позицията на нашия държавен глава". Според Георг Георгиев президентът прави внушения, че позицията е на Сената, а всъщност тя е на двама сенатори и не ангажира институцията. Plovdiv 24
 

1 коментар
07 Март 2021 14:59 | Наблюдател
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

В България няма проблем с корупцията, тя си върви мирно и кротко под активна и пасивна форма и всеки е съгласен с нея. Винаги се търси нещо някому да се"бутне" та дано стане"работата".
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар