ЕС предупреди Ердоган да не нагнетява напрежението в Източното Средиземноморие 

07 септември 2020 05:55   1757 прочита


ЕС предупреди Ердоган да не нагнетява напрежението в Източното Средиземноморие 
 

Председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел е насърчил турския президент Реджеп Ердоган да участва в двустранна конференция за решаване на спора на Турция с Гърция и Кипър по въпроса за проучването на находища на природен газ в Източното Средиземноморие. 

 

Това е съобщил източник на Европейския съвет пред кореспонденти на различни медии в Брюксел, предаде агенция ТАСС. 

Освен това Шарл Мишел е призовал Ердоган да се въздържа от действия, които биха нагнетили напрежението в региона. В същото време председателят на Съвета на ЕС е уверил турския президент, че Европейският съюз иска да има конструктивни отношения с Анкара. 

Независимо от това обаче на 24 и 25 септември евролидерите ще се събират, за да обсъдят проблема на Европейския съюз с Турция. На тази среща може да бъде взето решение за налагане на санкции срещу Анкара. Междувременно Фуат Октай - вицепрезидентът на Турция - разпространи информация в профила си в "Туитър", че турските въоръжени сили са започнали военно учение "Средиземноморска буря" на територията на Севернокипърската турска република, която е призната само от Анкара. Преди седмица стана известно, че Турция планира да проведе военни учения в Средиземно море от 29 август до 11 септември.Нюз бг  

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар