ЕС пак с унизителна статистика: Учениците в България - сред най-неуките

09 октомври 2020 06:59   2 коментара   2720 прочита


 

Българските ученици са сред най-неуките. Това става ясно от годишния доклад за България за 2020 г. на ЕС. Според него качеството на образованието в страната продължава да е голям проблем, въпреки текущите реформи, предава Bulgaria ON AIR. 
Според доклада резултатите по математика, четене и природни науки на българските деца са значително по-ниски спрямо тези в ЕС. За Дебора, която е ученичка в 12 клас, математиката и българският език не са проблем, но ѝ се е налагало да посещава частни уроци. 

 
 
"Само веднъж ми се наложи да посетя урок по математика, понеже отсъствах и не можех да наваксам. Това е минусът - учителите следват спусната програма и няма време да се отделя допълнително за даден урок или предмет", разказа ученичката. 

Въпреки инвестирания ресурс в образованието, от ЕК насочват вниманието към по-задълбочено разглеждане на проблемите в сферата. Директорът на едно от училищата у нас с най-високи резултати на матурите споделя, че проблем има и той се дължи именно на строгите рамки на преподаване. 

"Задължително трябва да спазваме определени програми, включително определени теми за съответните класове. Няма време за разчуване да отделиш, когато усетиш, че един клас иска да научи нещо друго извън тези теми. Нямаш право и нямаш време", каза директорът на МГ "Баба Тонка" Галина Бобева. 

Интересът към частните школи е голям. Според преподавателите в тях обаче съвременните деца имат различно възприятие към света и подходът към тях трябва да е различен. 

Според Европейската комисия качеството на образованието ни трябва да бъде основен приоритет в страната. 
 

2 коментара
09 Октомври 2020 10:09 | от запознат
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

На учителите вместо да им се увеличават заплатите трябва да им се намалят на половина . Даже и това им е много . Пари се дават срещу някакви резултати - техните са нула - значи трябва да получат и нула лева . За всичко са виновни другите от образованието - само те нямат никаква вина . Вярно е - защото учителите са неграмотни . Като знам около мене какви хора са учители - лошо ми става . Само некадърници които не са приети в други висши училища са даскали . Утрепките на обществото са даскали.


09 Октомври 2020 11:11 | Николайко Перник
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

От десетилетия образованието в училищата и университетите в БГ се срива. И след като университетите дават дипломи на "висшисти" без никакви знания, но с огромни претенции за заплати (нагледен пример е ЮЗУ в Благоевград!), то и подготвените от тях ученици стават все по-неграмотни и немотивирани. Те просто мислят, че университетът е длъжен да им даде диплома, у след като са си платили таксите (и рушветите), без да посещават занятията и да научат поне нещо полезно за обществото!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар