ЕС не договори започване на преговори със Скопие и Тирана, три страни против

18 октомври 2019 09:49   1 коментар   1299 прочита
Снимка: AP/БТА
Снимка: AP/БТА


Снимка: AP/БТА

Има известно разочарование, съобщи литовският президент Гитанас Науседа

Лидерите на държавите от Европейския съюз не успяха вчера, през първия ден на срещата си на високо равнище, да се договорят за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, съобщи литовският президент Гитанас Науседа, предаде Франс прес и БТА.

"Има известно разочарование. Трябва да признаем, че не успяхме да постигнем консенсус, защото три държави отказаха да поканят двете страни да започнат преговори", каза Науседа пред журналисти след края на първия ден от форума в Брюксел.

"Всички са съгласни, че Северна Македония е направила много: тя промени името на страната, промени конституцията си и е направила всичко, за да бъде поканена. Затова смятам, че липсата на решение ще има сериозни политически последици в самата Северна Македония", предупреди той.

Франция е една от трите държави, които блокират започването на преговори и отказват да разделят обсъждането на двете кандидатки.

Холандия и Дания са против предприсъединителни преговори с Тирана.

Дебатите за разширяването на ЕС бяха дълги и трудни, каза френски дипломат. "По тази тема няма никакъв одобрен текст, защото няма съгласие за започване на преговори за присъединяване", уточни той.

Франция настоява за реформа на процеса на присъединяване, който смята за "неефективен" и "онеправдаващ".

Започването на преговори изисква пълно единодушие на страните членки.

Държавните глави и правителствените ръководители ще продължат днес обсъжданията за членството на Скопие и Тирана, съобщи Анти Рине, премиерът на Финландия, която в момента председателства Европейския съвет.

"Не съм сигурен, че това е реалистично (започването на преговори сега), но мисля, че можем да постигнем съгласие", каза Рине.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
19 Октомври 2019 12:52 | Стефанов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Номера на ктайката. Прецакаха ги нашите бракя македонци. Взеха им името, парираха претенциите им за древно величие... Утре може и от територията им може да вземат. А не им казват истината - че България вече е приета в ЕС. Няма как да я приемат пак...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар