ЕС: България и Румъния са готови за Шенген

24 ноември 2022 06:57   2 коментара   1792 прочита


 
 
 
Допълнителната проверка на ЕС потвърждава, че България и Румъния продължават да изпълняват необходимите изисквания за цялостно приложение на Шенгенското законодателство. Това се посочва в оценка на Европейската комисия, разпространена днес от Съвета на ЕС.

Отбелязва се, че през октомври София и Букурещ поканиха на доброволна основа представители на ЕС за нова проверка на изпълнението на изискванията, след като бяха първоначално оценени през 2011 г., но не последва приемането им в европейското пространство без гранични проверки. Проверката миналия месец бе издържана "блестящо" от държавите, както заяви пред Европейския парламент заместник-председателят на Европейската комисия Маргарити Схинас.

Заради искането на допълнителна информация "от една държава от ЕС", ЕК съгласува допълнителна проверка по-рано този месец, при която са били посетени обекти в България и Румъния, както и консулствата на двете страни в Истанбул, се посочва в доклада. Тази втора проверка е потвърдила заключенията от предишната - България и Румъния продължават да изпълняват необходимите условия за пълно приложение на правилата за Шенген, се отбелязва в доклада, цитиран от БТА.

Предвижда се Съветът на ЕС да гласува на 8 декември предложението България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген от началото на следващата година. За положително решение се изисква единодушие, а в последните седмици Холандия и Австрия предупредиха, че може да не подкрепят предложението.
 
 

2 коментара
24 Ноември 2022 08:19 | Стефанов
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Нали ЕС е съюз от равноправни държави-членки? Дали? Или лицемерието вече доминира в Запада? След като холандците не са доволни и не ни пускат в Шенген, не може ли и ние да въведем пълен граничен и митнически контрол на граждани от ЕС, както при такива от трети страни? Като е, да е...


24 Ноември 2022 17:32 | Кара дере
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Готови сме аха хубаво си знаят холандците че сме долна продажна измет ама искат не искат ше ни приемана
Те и знаят че са с Борисов нелегалната миграция ще си въври по план ама нищо не могат да направят
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар