Елена Поптодорова: Кандидатът ни за ООН имаше шанс само като кандидат на Източна Европа

14 септември 2016 09:26   1 коментар   3168 прочита
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков


Снимка: Ладислав Цветков

По-важната тема: ЕС се преформатира, трябва да защитаваме националния си интерес

Големият шанс на българската кандидатура за генерален секретар на ООН беше тя бъде кандидатура на Източна Европа. В момента обаче има още няколко представители на региона, някои от които – класирани по-добре. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

„Имам усещането, че настъпи една фиксация върху един прекрасен лозунг – жена от Източна Европа начело на ООН”, коментира тя, като допълни, че първата част от лозунга е „чудесна политическа абстракция, но не е най-важното условие”.

Припомняме, през последните дни се появяват противоречиви информации за възможна смяна на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, като се стигна до коментари от Москва, че е имало подобно германско предложение по време на срещата на Г-20.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че ще поддържаме сегашния си кандидат поне до 26 септември, но тогава тя ще трябва да е на първо или второ място на тайните гласувания в Съвета за сигурност.

„Изборът на генерален секретар не решава нито един български въпрос”, категорична беше Поптодорова. Според нея „заместваме все по-нажежената международна обстановка” с въпрос, който вече е напуснал пределите на страната с направената от правителството номинация на Бокова.

Бившият ни посланик във Вашингтон посочи, че предстои изключително тежък Европейски съвет, който ще е първи след брекзита. „За първи път трябва да се реши какво значи европейското единство. ЕС има много ясно структурирана глава административна и политическа, но му липсва единно тяло – няма европейска нация. Съвсем естествено е европейските лидери да търсят защита на населението”, коментира Елена Поптодорова.

Според нея евросъюзът няма да изчезне, но ще бъде преформулиран. „Изпитвам много силна тревога, че ние последователно отказваме да се включваме във формати, в които са намерили начин да си защитават груповия интерес, през който минава националният”, отбеляза тя.

„Българският избирател още не е изградил у себе си европейска идентичност”, коментира още Поптодорова и предупреди, че президентската кампания може да се окаже белязана от празни декларации за принадлежността към ЕС и НАТО и значително по-настойчиви опити на партиите да се харесат на избирателите чрез заигравания по темата за отношенията с Русия.

По този повод тя припомни скорошните кадри със стъпкването на знамената на ЕС и НАТО, станало „под благосклонния поглед и мълчания на национални лидери”.

източник: btvnovinite.bg

1 коментар
14 Септември 2016 18:16 | Бабка
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

О, на бай Тошо преводачката..... За какво се тревожиш ма, Елено, ти си милионерка в долари? Дреми в Америка и не се обаждай!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар