Експерт за смъртта на 3-годишния Алекс: Голяма част от лекарите станаха търговци

19 ноември 2019 10:06   6 коментара   3742 прочита
Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos
Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos


Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Председателят на пациентските организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева заяви, че българският лекар е изгубил своята милосърдност

Българският лекар изгуби своята милосърдност. Голяма част от лекарите станаха търговци. Това заяви пред bTV Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб" по повод смъртта на 3-годишния Александър миналата седмица.

Момченцето почина в четвъртък, след като родителите му търсиха помощ в три столични болници. Според тях детето им е имало остра вирусна инфекция. Впоследствие и сепсис, което обаче още не е доказано. Националната референтна лаборатория е установила наличие на риновирус у момченцето. От лабораторията обаче не твърдят, че той е причината за фаталния край. В неделя почернената майка Златина Петрова разпространи снимката на лекарката от Специализираната педиатрична болница "Проф. д-р Иван Митев", която е отказала прием. Самата д-р Елена Паскалева-Георгиева отрича да е имало забавяне в лечението на малкия Александър.

Пенка Георгиева попита къде е коментарът на директорите на лечебните заведения.

"Това е системен проблем, всекидневие е да се молят родителите, те се обръщат към нас като пациентска организация. Грубо е отношението към родителите на деца, които са болни, а още повече - на деца с увреждания", каза Георгиева. Тя призова д-р Елена Георгиева към повече смирение.

Д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването също е на мнение, че управителите на трите лечебни заведения дължат отговори.

"Какво ще предприемат, за да не се случи отново. Отговор дължат не само на родителите на това детенце, а на всички родители на малки деца, които са притеснени", коментира още д-р Кацаров.

Той бе категоричен, че случилото се е абсолютно неприемливо и трябва да има наказани.

източник: dnes.dir.bg

6 коментара
19 Ноември 2019 12:10 | Ооооооооо, Пепи
Оценка:
-4
 (
22
 гласа)

Не търговци, а направо печалбари. Първо се говори за пари, а след това за преглед и диагноза. За съжаление. Изключенията са малко.


19 Ноември 2019 13:28 | Пепи, Пепи
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

виновна е системата, а не лекарите, да не би лекарите сами да си въведоха пътеките за лечение и съответното времетраене, както и ограничението за болнични легла в отделенията, да има и такива за съжаление за които парите са много по-важни от човешкия живот, но добре, че такива са много малко, никога не се взема най-подходящата методика от другите държави, не само в здравеопазването и затова сме на тоя хал, друг е въпроса, че млади лекари почти няма, а след години и тези в пред пенсионна възраст лекари няма да ги има, затова молете се на Бог, зощото лекаря помага но не е Господ и вълшебник за да се справя с всичко


19 Ноември 2019 15:27 | новогражданин-Дупничанин
Оценка:
-7
 (
19
 гласа)

НЕ ЧАСТ ОТ ЛЕКАРИТЕ А ВСИЧКИ ЛЕКАРИ СТАНАХА ТЪРГОВЦИ-АЛЧНИ И СТРЪВНИ ЗА ПАРИ КАТО МЕЧКИ СТРЪВНИЦИ. ЗАТОВА ГИ И ТРЕПЯТ. И ТАКА ЩЕ БЪДЕ ЩЕ БЪДАТ ПРЕБИВАНИ И УБИВАНИ. ВСЕ ОЩЕ ИМА ТУК ТАМЕ НЕКОЙ СВЕСТЕН ЛЕКАР НО СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ.


19 Ноември 2019 15:50 | селянино дупничанин
Оценка:
11
 (
15
 гласа)

такива като тебе лесно се манипулират от самозвани и измислени пациентски организации, които освен да раздухват и преувеличават нещата друго не могат, а ти пребивай и убивай, и после никой няма да те лекува, дори и в психиатрията за където явно си, как ще обясниш следната ситуация - лицето Х влиза в болница, където му казват, че вместо 30 легла в съответното отделение вече имат 15 и нямат места, след което заявяват, че имат само 3 пътеки примерно, а той се нуждае от друго лечение и съответно е пренасочен към болница У, не всички са виновни, както ти мислиш, а пациентските организации точно това вменяват на миндили като тебе, че видите ли рекарите само пари искат без да лекуват, дано си здрав и да не опираш до лечебно заведение и мисли преди да пишеш глупости, здравеопазването е за реформа, а не лекарите, те са безсилни и само изпълняват спуснатото им отгоре


20 Ноември 2019 21:43 | дончо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Крадливите управляващи на здравната каса превърнаха здравеопазването в търговия. Тази каса трябва да се закрие и да се вземе пример от някои европейски държави за това как ние сами да управляваме здравните си осигуровки . Но така няма да могат да крадат и затова нямат желание за реформа.


21 Ноември 2019 08:48 | Стефанов
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

Не само търговци, а цяла корпорация - отидеш на доктор или постъпваш в болница и се почва непрекъснато точене на пари, пращане до избрани аптеки и прочее... Най-печелившата търговия днес е тази със здравето. Защото хората нямат избор - без хляб може ден два, но без животоспасяващото лекарство - не.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар