Експерт от БАБХ: Няма месо с африканска чума в търговската мрежа

23 юли 2019 09:28   1 коментар   1827 прочита
Снимка: БТВ
Снимка: БТВ


Снимка: БТВ

Вирусът е безопасен за хората, категорична е д-р Александра Митева

Няма месо с африканска чума в търговската мрежа. Вирусът на африканската чума по свинете не е опасен за хората. Няма никаква опасност за здравето на хората и потребителите. Това каза началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Александра Митева пред Нова тв.

Месото се изземва, за да се предотврати евентуално разпространение на заболяването сред основните възприемчиви животни - домашните и дивите свине", добави тя.

Д-р Митева обясни, че африканската чума е изключително опасно заболяване и се разпространява много бързо. "Основният фактор в разпространението е човешкият фактор - ботушите, оборудването, колите, хората, преминали през инфектирани зони, хората, които посещават горите, могат да пренесат заболяването", обясни тя.

Тя припомни, че първият случай на заразени животни е бил в Плевен. "Много бързо се разпространи заболяването и то пак "благодарение" на хората и тяхното поведение. В рамките на две седмици локализирахме 16 огнища в 5 региона. Това са огнища, основно при нерегистрирани задни дворове с нерегламентирано отглеждане на свине", уточни д-р Митева.

По повод на съмненията, че свинете не се умъртвяват по хуманен начин експертът обясни, че всъщност става въпрос за конкретен метод на умъртвяване с газ и пияна.

"Това е с висока концентрация на въглероден диоксид под формата на сух лед. Това е метод за евтаназирането на животни според европейското законодателство. Пияната се поставя отгоре, за да "запечата", защото това са и помещения, които трудно биха могли да бъдат затворени. Методът е напълно хуманен", добави тя.

По думите инсинераторите биха забавили безвредното унищожаване на труповете на умъртвените животни. В момента обезвреждането става чрез загробване на определени места от компетентните органи на дълбочина над 3 метра.

Регистрираните животни у нас са около 450 хиляди.

източник: dnes.dir.bg


Още за: експерт   БАБХ   месо   Още от: България и свят

Принтирай статия
1 коментар
24 Юли 2019 14:55 | ЙЙЙ
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

СЛЕД КАТО НЕ Е СТРАШНА ТАЗИ БОЛЕСТ ЗА ХОРАТА, ЗАЩО ИЗБИВАТ ЗДРАВИ ЖИВОТНИ И ЗАРАВЯТ МЕСОТО, НИМА ТЕЗИ БОКЛУЦИ ДЕТО ГИ ВНАСЯТ ОТ ЧУЖБИНА СА ПО ДОБРИ И ПО КАЧЕСТВЕНИ..... МЕСОТО ТРЯБВА ДА СЕ ИСЛЕДВА И АКО НЕ Е ЗАРАЗЕНО ДА СЕ ПУСКА В ТЪРГОВСКАТА МРЕЖА
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар