ДПС доволни, взели нещата в свои ръце - движението избира нов лидер

24 февруари 2024 12:38   2 коментара   2916 прочита
На първия ред се наредиха Делян Пеевски, Джевдет Чакъров и бившият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ. Снимка: Велислав Николов
На първия ред се наредиха Делян Пеевски, Джевдет Чакъров и бившият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ. Снимка: Велислав Николов


На първия ред се наредиха Делян Пеевски, Джевдет Чакъров и бившият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ. Снимка: Велислав Николов

"И друг път съм откривал конференции на ДПС, но тази сякаш е по-различна - със сетивата си усещам, че тази конференция ще сложи началото на нов етап в по-нататъшното развитие на ДПС като един от основните политически фактори в страната".

С тези думи едно от емблематичните лица на ДПС Юнал Лютфи откри 11-ата конференция на движението, на която то трябва да избере новото си ръководство. Очаква се партията да се оглави от двама съпредседатели - Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров, както препоръча в началото на годината почетният председател Ахмед Доган, предава "24 часа".

"Политиката е изкуство на компромиса - отвъд личното его и тяснопартийните интереси. Компромис в името на стабилността на държава  и създаване на нови хоризонти на развитие. ДПС беше партията, която успя да вземе нещата в своите ръце", каза Лютфи. Той обясни, че именно движението е съдействало за това да се състави ново правителство в страната.

"Новото мнозинство успя да излъчи правителство, но без ДПС. Забележете - това показва, че искаме да има устойчиво, политическо и икономическо развитие на страната", продължи той. 

"Другият не по-малко важен принос е, че успяхме да върнем управлението на страната в парламента. А както всички знаем, години наред това не беше така", подчерта той.

"По естествен път се открои фигурата на Пеевски тук, който именно по пътя на компромиса и диалога успя да обедини политическите фигури в т.нар. сглобка. Това даде сериозни плодове - бяха направени поправки в конституцията, касаещи съдебната система", каза още той.

"Скъпи приятели, конференцията ни се провежда в атмосфера на нестабилност - война между Украйна и Русия, както и конфликта между Израел и Хамас", посочи той. И напомни думите на Доган, че подобни войни неизбежно се отразяват на всички и най-вече на малцинствата.

"Виждаме как страните-членки на ЕС все по-трудно намират съгласие по основни процеси. ДПС ще трябва да се представи максимално добре на предстоящите европейски избори, за да може да разшири присъствието си и да участва във формирането на политиките. Убеден съм, че ще го постигнем", каза още Лютфи. 

"През октомври досегашният председател на ДПС Мустафа Карадайъ подаде оставка от ръководния пост на партията. Ръководството бе поето от почетния председател д-р Ахмед Доган. Той аргументирано предлага партията да се оглави от двама съпредседатели - Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров. В предложението ясно са очертани и ареалите на техните отговорности - с цел разширяване на електоралното влияние на партията в национален мащаб", напомни Лютфи.

ДПС ще излезе с много ясна и амбициозна програма на този конгрес, посочи още той. Лютфи допълни, че от новото ръководство  "очакваме завръщане на ДПС при своите избиратели, защото те са, те са били и ще бъдат фундамента на движението. И връщане на доверието към партията".

Голяма част от гласоподавателите очакват задълбочен анализ - има структури, които със своята пасивна и инертна дейност водят до слаби резултати, но и структури, които с години са изолирани, отбеляза той.

Специални гости на конференцията са главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и турският посланик у нас Айлин Секизкьок, депутатите Теменужка Петкова, Даниел Митов от ГЕРБ, Драгомир Стойнев от БСП, Димитър Петков - председател на БЗНС, Димитър Манолов - президент на КТ Подкрепа, Тодор Капитанов и Даниела Алексиева - вицепрезиденти на КНСБ, посланиците на Азербайджан, Мароко, Алжир, ОАЕ.

Водещи на откритата част бяха евродепутатката Искра Михайлова и Селин Байрактарова, а на закритата - Михайлова и бившият кмет на Кърджали и зам.-председател на ДПС Хасан Азис. За секретариат бяха избрани Ренгинар Муталиб и Сузана Маринска.


Още за: ДПС   ЛИДЕР   Още от: България и свят

Принтирай статия
2 коментара
24 Февруари 2024 15:24 | Гоце делчев
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Брей брей щогоде фесове на едно място


24 Февруари 2024 19:46 | Съботан
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Карл Маркс - пари-стока-пари прим. Делян Пеевски - пари/крадени/-власт/подарена/-пари/два пъти прим/.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар