Добър 3,93 е средният успех от матурата по български език и литература при зрелостниците

08 юни 2023 17:20   2 коментара   12460 прочита


Средният резултат на този випуск на задължителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка добър 3,93. Резултатът е съизмерим, но малко по-нисък - с около 2,5 т., от този през предходната година. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието. 

Повечето зрелостници са харесали темата на есето – 32 506 (71%), а интерпретативно съчинение са създавали 9 119 (20%). В работите на 4 239 зрелостници (9%) не е създаден текст, а 862 от тях само са преписали стихотворението, предаде 24 часа.

Това са част от анализите, направени след оценяването на работите на явилите се на първия задължителен изпит 45 864 ученици (с близо 3000 повече от миналата година). 

Повечето зрелостници се справят със задачите, изискващи възпроизвеждане, но задачите, изискващи разбиране, осмисляне, интерпретиране, прилагане на наученото, си остават предизвикателство за мнозина. При езиковите задачите със свободен отговор с най-висок процент на постижимост е задачата, чрез която се проверява членуването на съществително име, а затруднения се отчитат при употребата на бройна форма за мн. ч. При литературните задачи със свободен отговор учениците успешно се справят със свързването на изучени творби с имената на техните автори, но трудно извеждат функцията на диалога в повествователен текст. Затрудняват се и при съпоставянето на интерпретацията на дадена тема в изучен и в неизучен текст.

С близо 2500 повече са и зрелостниците положили втория задължителен изпит по профилиращ предмет.

Философия и английски език са избрали съответно 80,3% и 69% от изучаващите тези предмети като профилиращи, а информатика и химия и опазване на околната среда – само 4,2% и 1,8%.

Усредненият резултат от този изпит е 62,11 (съизмерим и малко по-висок от този в предходната година). Той отговаря на оценка добър 4,48. По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура се явяват всички завършили XII клас, а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, смятат експертите.

С най-висок среден резултат са чуждите езици, а с най-нисък са най-масовите изпити - география и икономика, биология и здравно образование, философия. В сравнение със сесията от предходната 2022 г. резултатите са увеличени с 5 и повече точки по информатика, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, предприемачество, изобразително изкуство, френски език. По-ниски резултати са регистрирани по математика, география и икономика, философия. 


Още за: матуриа   език   Още от: България и свят

Принтирай статия
2 коментара
08 Юни 2023 20:48 | !
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Невероятно образование! Нека заплатите на учителите станат по 10 000 лева на месец!!! Частните уроци да станат по 100 лева час!!!


09 Юни 2023 17:20 | !!
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

важно е, че похарчика сума ти пари на родителите си, броиха до 12 (толко си могат) и се напиха, а повече от 1/3 са двойкари, ама айде, септември дано се оправят. А учителите, ми те са защитен вид, то истински учител няма, малко са истинските и всеотдайни такива. За съжаление чалга поколението все повече навлиза във всички нива на държавата (не само образованието). Няма ли образование, няма и управия.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар