Добрев: Не става въпрос за скрито придобиване на ЧЕЗ

28 февруари 2018 09:30   4 коментара   4197 прочита
Делян Добрев: Фирма „Инерком” е купувачът на ЧЕЗ. Сн.: БТА
Делян Добрев: Фирма „Инерком” е купувачът на ЧЕЗ. Сн.: БТА


Делян Добрев: Фирма „Инерком” е купувачът на ЧЕЗ. Сн.: БТА

„Не може да става въпрос за скрито придобиване на ЧЕЗ, защото знаем кое е юридическото лице”, каза депутатът Делян Добрев по повод скандалите със сделката.

Той коментира и думите на енергийния експерт Еленко Божков, според който зад сделката стои сянката на премиера Бойко Борисов.

„Абсурдно звучи това, видяхте реакцията на премиера. Еленко Божков не може просто така да хвърля обвинения в общественото пространство. Много е лесно да подхвърлиш две фрази по телевизията без да носиш отговорност за тях.

На въпрос дали Теменужка Петкова ще остане министър на енергетиката, Добрев каза, че не може да отговори на този въпрос, защото решението ще бъде взето след изслушванията в комисията следващата седмица.

Делян Добрев обяви, че той няма да е новият енергиен министър.

Утре в Народното събрание Комисията за контрол над службите ще направи изслушване на всички институции, които имат отношение по продажбата на ЧЕЗ. То ще бъде отворено и за медиите, като на него ще присъства и Гинка Върбакова, чиято фирма „Инерком” е купувачът на ЧЕЗ.

„На този етап имаме малко информация. Според това, което излиза в медиите в тази сделка има две офшорки, три банки. Не знаем точната цена на сделката, но знаем, че има предварителен договор. Всички тези детайли ще ги обсъдим утре”, допълни Добрев.

По думите му след изслушването управляващите ще направят преглед на законодателството, за да установят дали КЕВР, подобно на БНБ, има правомощия да се произнася по такъв тип сделки, подобна на продажбата на банки у нас.

Делян Добрев отрече да познава Гинка Върбакова.

„Ще я попитаме дали наистина има осигурено финансиране, защото има писма за намерение, но те не са ангажиращи и ще я попитам какъв ще бъде размерът на акционерния капитал и кой ще го предостави”, поясни Добрев.

От друга страна и ние имаме информация, че в сделката ще участват офшорни фирми. Въпросът, който ни интересува, е дали офшорните фирми ще участват пряко в капитала на компанията, или те ще предоставят някакъв вид дълг - подчинен или друг вид. Има значение. Г-жа Върбакова до този момент е заявила, че ще бъде сто процента собственик, каза Добрев и по БНТ.

Добрев повтори мнението на премиера Борисов, че последните дни напомнят събитията от февруари 2013 г., когато неговото правителство подаде оставка заради протестите, предизвикани от високите сметки за ток. Искаме да се уверим, че няма да се повтори подобна паника и напрежение в обществото, допълни Добрев.

източник: dnes.dir.bg

4 коментара
28 Февруари 2018 10:38 | Баба
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Няма да пълним гушката на " Гинка". Отиваме при друг доставчик. И какво прави "Гинка"? Фалира.


28 Февруари 2018 12:44 | бре- брее
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Дали Гинка не е близначка на Калинка?


28 Февруари 2018 13:04 | тамерланд
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

ТОЯ ЛЪЖЕ И МАЖЕ КАТО НАЧАЛНИЦИТЕ СИ


02 Март 2018 14:30 | Томи Дончев
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Тоя сега ще го направим министър на енергетиката! Дойде му времето най-после. И не "сянката" на Бойко стои зад сделката, а Бойко в цял ръст! Събрали са се единият да покрива другият! А кой заблуждават?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар