Днес точно в 10:30 Слави Трифонов ще направи нещо, което ще промени България завинаги!

21 декември 2016 09:54   3 коментара   11547 прочита


Инициативният комитет за Референдума от "Шоуто на Слави" ще внесе в Народното събрание необходимата документация за районирането на страната на 240 едномандатни избирателни райони, съобщиха от предаването.

Документацията ще бъде внесена в 10.30 часа днес.

Това е допълнение към внесения на 21 ноември от омбудсмана Мая Манолова проектозакон за промяна на Изборния кодекс, свързана с избор на народните представители с мажоритарна избирателна система в два тура.

Законопроектът бе внесен за разглеждане в НС на 13 декември от депутата Георги Кадиев.

Районирането е най-деликатният и спорен въпрос около евентуалните мажоритарни избори и основното оправдание за тезата, че няма достатъчно време да се промени Изборния кодекс в посоката, за която гласуваха избирателите на референдума.

Сегашното административно деление по общини не върши никаква работа, защото има общини с под 500 души население и общини със над 100 000 души.

Начинът, по който районите ще се окрупняват и разделят, може да се окаже ключов при мажоритарна система. Гласовете на ДПС например могат да бъдат събрани в няколко района, а останалият им електорат да бъде разпръснат в райони, в които те няма да надвишат 50%. В почти същата степен това важи и за районите на София, където има ясно разпределение на електоратите по квартали.

Проблемът допълнително се усложнява от "мъртвите души" в избирателните списъци. Кърджали например от няколко избора насам бележи най-ниската активност за страната. Но това не е защото хората не гласуват, а защото заради местните избори през 2007 г. там бяха записани много гласоподаватели, които живеят в Турция.

bradva.bg

3 коментара
21 Декември 2016 11:21 | анонимен
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

И всички нахални шутове от неговото шоу ще станат депутати и ще ни управляват ли? малко ли им са парите дето натрупаха чрез простотии от екрана ?


21 Декември 2016 18:54 | ДОКТОРА
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

НИТО ЕДИН ОТ СЕГАШНИТЕ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ЛАПА ПОВЕЧЕ ОТ НАРОДНАТА КРЪВ И ПОТ!!!! НИКОГА ВЕЧЕ КРАДЛИВИ ПОЖАРНИКАРИ, НАРКОТРАФИКАНТИ, УБИЙЦИ И КРАДЦИ ВЪВ ВЛАСТТА!!! НАРОДЕ, ДА ИЗЛЕЗЕМ НА УЛИЦАТА И ДА ВКАРАМЕ ТЕЗИ ПОЖАРНИКАРСКИ В ЗАТВОРИТЕ И ДА ВЪВЕДЕМ ВЪВ ВСИЧКИ СВЕРИ НА ЖИВОТА, СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА !!!


22 Декември 2016 14:18 | Боби
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Докторе, а на теб десет пъти ти писах, иди на лекар бе човек !!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар