Диалогът с Константинов не върви

10 март 2012 00:01   1 коментар   3847 прочита


Изказване на председателя на здравната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова

Откакто министър Стефан Константинов е начело на Министерство на здравеопазването, нещата не вървят добре в сектора и диалогът се е влошил, заяви по Нова телевизия председателят на здравната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

По думите й няма много добър диалог между институциите за тази година и половина, откакто д-р Константинов е начело на ведомството, а и отношенията между НЗОК, БЛС и пациентските организации също са много обтегнати.

“Законодателството така е устроено, че лекарствената политика в държавата е ангажимент на министъра на здравеопазването. Ние в Народното събрание сме отворени за диалог, но когато се налага изпълнителната власт да си свърши работата, тогава именно здравният министър трябва да си поеме отговорността и да предприеме действия”, заяви Десислава Атанасова.

Тя припомни, че част от предложените от министър Константинов мерки за намаляване цените на лекарствените продукти са законодателни.

"На всички е ясно, че промяна в законодателството за пет дни не може да има”, коментира Атанасова.

Завчера Стефан Константинов предложи с промяна в два закона - за здравното осигуряване и за лекарствените продукти в хуманната медицина, цените на лекарствата да се върнат към стойностите от 2010-2011 г. По думите на здравния министър промяната в Закона за здравното осигуряване ще позволи цените, на които НЗОК ще покрива медикаментите, прехвърлени от МЗ, да не надвишават цените им от 2010 г.

Председателят на здравната парламентарна комисия обаче коментира, че Константинов е имал достатъчно време да промени подзаконовата нормативна база.

“Не е сега моментът да се въвеждат промени. Голяма част от неговите предложения са добри, но са закъснели”, смята Атанасова.

Бившият здравен министър и настоящ заместник-председател на здравната комисия в НС Евгений Желев също заяви, че липсва диалог между ведомството на Стефан Константинов и НЗОК.

“Трябва да се знае държавата какво иска - ще правим социална политика, ще играем за фармаиндустрията или ще се опитваме да балансираме интересите. До момента промените в цялото законодателство и особено в Закона за лекарствените продукти определено не са в интерес на държавата и гражданите. Затова е наложително да се предприемат по-сериозни стъпки”, допълни Желев.

Премиерът Бойко Борисов завчера каза, че ще изчака още 5-6 дни, преди да вземе решение дали да смени здравния министър. “Всеки е с оставката си в джоба”, лаконичен бе министър-председателят.

1 коментар
10 Март 2012 16:03 | госпожата,
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

която дава мнение е на светлинни години от ерудицията и интелекта на здравния министър. Навежда ме на мисъл, че отново мъти водата, за да защитава корпоративни интереси. Погледнете само лицевия и образ.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар