Десислава Танева: Целият сектор свиневъдството е под огромна заплаха, закъсняхме с мерките

25 юли 2019 10:19   1 коментар   2030 прочита
Снимка: БТА
Снимка: БТА


Снимка: БТА

Ще търсим вариант да обезщетим засегнатите свинекомплекси, каза министърът

Сектор свиневъдство е под огромна заплаха. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред БНТ.

"Ние трябва със сигурност да спрем разпространението на африканската чума по свинете и да спасим един много добър сектор", добави тя.

Танева каза, че в рисковата зона около огнищата при Николово и Бръшлен има още два свинекомплекса. "Те са с над 40 000 общо прасета, които са блокирани", поясни тя. Министърът добави, че за всичко, което е допустимо от Комисията, ще търсят вариант, за да бъдат обезщетени тези свинекомплекси.

"От две седмици и на терен заедно с екипите на Българската агенция по безопасност на храните - ветеринарният орган в държавата, са професори и научни сътрудници на тема вирусология и те обясняват на хората какво е АЧС (африканска чума по свинете) и какво трябва да правим", заяви тя.

Танева потвърди, че мерките са закъснели.

"Със сигурност е било по-добре да бъде направено по-рано. Ние нямаме друг вариант за изход освен много бързо да се организираме и на място да убедим всеки от служителите, които са част от екипите за провеждане на мерките, как трябва да ги направят", добави тя, като заяви, че мерките трябва да бъдат изпълнявани, за да се предотврати разпространението на заболяване.

източник: dnes.dir.bg

1 коментар
25 Юли 2019 21:53 | ДОКТОРА
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Още през 1912г. един американец е заразил лозята с манна като е обикалял по тях и с бастуна в който е имало заразена прах е почуквал тук там уж да пита какви сортове са и
по тоза начин мръсника е докарал заразата и у нас!!! Така че нищо чудно това да се случва и с прасетата, а пък миналата година и с козите по Странджа!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар