Десет месеца след крайния срок проектите ни с Гърция все още не са подбрани

06 септември 2010 00:14   1274 прочита

Брюксел притеснен - Кандидатите 4 пъти повече от предвиденото

Европейската комисия изрази притеснение във връзка със забавяне изпълнението на проектите по програмата за териториално сътрудничество между България и Гърция.

Комисията е доста обезпокоена от дългото забавяне при оценката на проектите и процеса на подбора им, което обикновено се очаква да трае около 3 месеца. Към настоящия момент ? десет месеца след крайния срок, проектите за финансиране все още не са подбрани. Това се казва в писмо на европейския комисар за регионалната политика Йоханес Хан в отговор на въпрос от члена на Европейкия парламент Ивайло Калфин, съобщиха от офиса на евродепутата.

Брюксел за първи път си позволява толкова категорични оценки по състоянието на програма за еврофинансиране след размразяването на плащанията по предприсъединителните фондове през миналата година.

Еврокомисията недоумява какво е блокирало процеса за набиране на проекти, започнал в началото на 2009 г. Още повече, че интересът към кандидатстване за евросредства за трансгранични проекти е бил забележителен, а потенциалните кандидати са били четири пъти повече от предвиденото.

Дългото забавяне в различните етапи от подготовката и реализирането на изпълнението е характерно и Европейската комисия неведнъж е обръщала внимание на гръцките и българските органи към факта, че това е недопустимо, се казва в отговора.

Според комисар Хан изоставането отчасти може да се обясни с проблемите в Гърция и антикризисните мерки, предприети от Атина за справяне с огромния бюджетен дефицит, които направиха по-трудно дофинансирането на регионални проекти. Въпреки това Европейската комисия не пропуска да подчертае изрично, че е необяснимо, защо след като към програмата има такъв интерес от бизнеса и неправителствения сектор, правителствата и в София, и в Атина не я поставят сред приоритетите си.

Хан добавя, че Брюксел неколкократно е обръщал внимание на властите, че програмата трябва да бъде обявена и изпълнявана като приоритетна.

Комисията ще продължи да съдейства на програмните органи и отблизо ще наблюдава цялостния напредък на тази програма, уверява комисар Хан в писмото си до Ивайло Калфин.

Предишното правителство подготви документите за първата покана за набиране на проектни идеи в началато на миналата година, а самата покана беше публикувана през септември 2009 г., като целта беше разпределението на първите 60 млн. евро от пакета. Крайният срок изтече в края на октомври, но и до днес проектите не са оценени и не са определени тези, чието изпълнение ще бъде финансирано.

Програма “Европейско териториално сътрудничество България - Гърция” има бюджет от 130 млн. евро до 2013 г., които са предвидени за над 80 приоритетни области, включително подобряване на транспортната (изграждане на магистрали и жп връзки), социалната и икономическа инфраструктура в трансграничния регион. Тя беше официално открита на 4 септември 2009 г. в Солун. Общият бюджет по програмата възлиза на 130 277 598 евро, като 110 735 958 евро (85%) ще се финансират от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), а 19 541 640 евро (15%) са национално съфинансиране.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар