Депутатите решиха: България дава неизправни ракети за С-300 и боеприпаси на Украйна

27 септември 2023 14:54   1 коментар   1988 прочита


Народните представители приеха Проекта на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Това стана по време на закрито заседание, но не стана ясно с колко и чии гласове, предаде Дарик.

С това решение НС одобри да изпратим на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р. Заедно с тях ще изпратим и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм, които са с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Проекторешението е внесено от Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев, Кирил Петков и Христо Гаджев. По време на дебатите в пленарна зала проектът на решение срещна силен отпор и остри критики от страна на опозицията в лицето на “Възраждане”, БСП и ИТН. Близо час отне започването на дебата по същество, като всяка от трите гореизброени партии искаше почивка, за да се осигури време на заседанието да дойде министърът на отбраната Тодор Тагарев, директорите на разузнаването и др.

Христо Гаджев от ГЕРБ каза, че България ще предостави боеприпаси, които към момента са неизправни за българските военновъздушни сили. “Те няма как да се ползват”, уточни той. Гаджев коментира, че МО е направило опит да бъдат ремонтирани зенитно-управляемите ракети, но той е бил неуспешен. Според него, минималният брой военна помощ, който ще предоставим, по никакъв начин няма да навреди на бойната готовност на българската армия.

Остри реакции и критики дойдоха от БСП, ИТН и от “Възраждане”, които се обявиха против предоставянето на допълнителна военна помощ на Киев. В крайна сметка по искане на “Възраждане” началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев бяха изслушани на закрито заседание, като те трябваше да дадат повече информация на депутатите относно състоянието на българската армия и точното въоръжение, което се предлага за предоставяне на Украйна.

Очаквано гласуването на Проекта на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, доведе до напрежение в пленарната зала.

По искане на БСП депутатите излязоха в почивка, в която се очаква министърът на отбраната Тодор Тагарев да бъде извикан и да отговаря на въпроси по темата по време на заседанието.

Георги Свиленски от БСП настоя министърът на отбраната да присъства на заседанието, защото парламентарната му група има много въпроси към Тагарев.

Проекторешението предвижда изпращане на неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р на Киев. Заедно с тях се предвижда и изпращане на боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм, които са с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Проекторешението е внесено от Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев, Кирил Петков и Христо Гаджев, като предвижда изпращането на допълнителна военна помощ на Украйна, която се състои в патрони и зенитно-управляеми ракети за С-300.

1 коментар
28 Септември 2023 11:35 | Стефанов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Така, даваме повредени ракети, неработещи БТР-и. Това поражда много въпроси, повечето от които нелицеприятни. Например, това означава ли намаляваща помощ от "могъщия Запад", акт на отчаяние ли е, какво е следващото оръжие, което можем да дадем? И тук давам идея - в България има стотици хиляди ловци, повечето с по две и три пушки или ловни карабини. Нека държавата организира дарителска кампания за Украйна. Всеки да дари ловно оръжие. Защо ли? Ами като гледам нещата, май скоро в Украйна единствената форма на съпротива ще е партизанско движение. Имат исторически опит там. А ловните пушки са идеални. Защо го предлагам? Първо, ще покаже визионерство на управниците ни - реална оценка на ситуацията по отношение на войната и нейният изход. Второ, какъв по-добър начин нашите юнаци да се харесат на дедо Памперс с такова себеотрицание? Та нали "армията" на български ловци/комплименти момчета/ е по-боеспособна от държавната ни армия, с дефектните ракети.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар