Данъкът върху доходите от лихви по депозитите ще се увеличи отново на 10% през 2015 г.

21 ноември 2014 11:45   5 коментара   5352 прочита
Ще направим предложение за възстановяване на 10-процентния размер на данъка върху доходите от лихви, каза Стоянова. Сн.: БГНЕС
Ще направим предложение за възстановяване на 10-процентния размер на данъка върху доходите от лихви, каза Стоянова. Сн.: БГНЕС


Ще направим предложение за възстановяване на 10-процентния размер на данъка върху доходите от лихви, каза Стоянова. Сн.: БГНЕС

Това съобщи председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова, цитирана от в. "Труд".

Налогът беше въведен в началото на 2013 г. по предложение на бившия финансов министър Симеон Дянков. Предишното Народно събрание намали ставката за тази година на 8%, като се предвиждаше догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. - 4 на сто, а през следващите 2 години да отпадне напълно.

Според икономистите на ГЕРБ идеята на данъка е да бъде засилена инвестиционната активност на хората, при постоянно нарастващите се суми в депозити в банките.

"Ще направим предложение за възстановяване на 10-процентния размер на данъка върху доходите от лихви. Смятам, че няма основание тези доходи да не се облагат. Още повече в контекста на КТБ, сега с обществени средства ще се платят 3,6 млрд. лв. гарантирани депозити и лихвите към тях", коментира Стоянова.

Според нея хората, които получават лихви от спестяванията си, трябва да участват във формирането на приходите в бюджета. По думите й КТБ е допълнителен аргумент за това.

Няма причина да освободим само този доход от облагане, допълни Стоянова. Тя припомни, че има данъци за доходите от имущество, от допълнителен труд, от граждански договори и др.

Данъкът върху лихвите не е от сериозните приходни пера в бюджета. Дори през миналата година, когато ставката беше 10%, в хазната постъпиха 82,5 млн. лв. При въвеждането на налога бившият финансов министър Симеон Дянков беше обявил доста по-амбициозни цели. Той очакваше годишни постъпления от около 120 млн. лева. От началото на годината до септември от данъка върху лихвите по срочните депозити в хазната са постъпили едва 51,9 млн. лева.

Причината за ниската събираемост от данъка е, че банките преобразуваха част от депозитите в текущи влогове с високи лихви и по този начин предлагат на клиентите си необлагаеми продукти.

Друга идея на правителството е данък банкови транзакции. С него ще се облагат всички сделки с ценни книжа - акции и облигации.

източник: dnes.dir.bg

5 коментара
21 Ноември 2014 13:02 | аборигения
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

В тая държава политиците все гледат да изкарат пари от всичко и да ни съдират от данъци и такси! Тук добре си живеят само циганите и останалите мързеливци, защото ползват всичко безплатно- образование, здравеопазване... дават им помощи, за да се докарат пред ЕС ...а всички които работят и изкарват пари ако може ще ги облагат по няколко пъти. Нали парите вложени като депозити в банките вече са обложени веднъж, защо пак ще ги облагат. Аргументират се, че по света имало и такива практики. Ами по света има и щадящи хората политики, да се поучат от тях!


21 Ноември 2014 13:04 | политици-разбойници
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Очакват да изкарат пари от големите вложители с милионите, но не им пука, че ощетяват хиляди дребни вложители, които се надяват да изкарат дребни, ама съвсем дребни печалби от дребните си депозити


21 Ноември 2014 21:03 | 12
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

ах гниди герберски дйдохте на власт и по4нахте да скубите народеца както си искате


22 Ноември 2014 09:01 | 13
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

дават ти лихва и след това я облагат с данък Е какъв е смисъла за дребните вложители ????


22 Ноември 2014 09:04 | 14
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

по добре е влоговите сметки над определена сума например 30 хил. лв. да бъдат облагани с данък. а не всички
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар