Даниела Бобева: За първи път правителството посочва за какво ще харчи парите

08 август 2013 12:45   5 коментара   13419 прочита
Вицепремиерът Даниела Бобева. Снимка: БТА
Вицепремиерът Даниела Бобева. Снимка: БТА


Вицепремиерът Даниела Бобева. Снимка: БТА

Това не е първата корекция на бюджет, имало е и при предишни правителства, но за първи път правителството посочва за какво ще харчи парите. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева пред БНТ по повод наложеното от президента Росен Плевнелиев частично вето на актуализацията на бюджета.

Вчера държавният глава обвини кабинета „Орешарски“ в липса на прозрачност, тъй като разходите не са посочени в конкретни пера и не е ясно за какво ще се изхарчат парите. Това правителство работи прозрачно, отсече днес Бобева.

Тя коментира, че след ветото на президента на актуализацията на бюджета няма да се правят промени в изготвените от МС параметри, защото вече работата е в полето на народните представители.

Прекалено се нагнетява общественото напрежение, има повече политиканстване и по-малко икономика, допълни тя.

Запитана какво ще стане с правителството, ако в НС не се съберат 121 гласа, с които да се преодолее ветото, тя отговори, че „тогава трябва да има план „Б“ –да се държим като предишното правителство – да бавим плащания и да не изпълняваме социалните програми.

„Кабинетът на Бойко Борисов е изпълнявал тези бюджети в продължение на четири години. Аз съм дълбоко убедена, че не би трябвало да се управлява по същия начин”, коментира Бобева. Вицепремиерът припомни, че дали едно правителство ще остане на власт, това зависи от НС.

В Европа и в глобален план се разбра, че в условията на криза е разумно да се провеждат политики за насърчаване на заетостта и растежа, каза още Бобева.

Според нея основната задача на правителството е да се възстановят отношенията на държавата с бизнеса.

По думите й не стои въпросът на кои фирми ще се плащат разсрочените задължения на държавата, което беше един от мотивите за актуализацията на бюджета. „На всички ще се плаща”, отсече Бобева.

Тя посочи, че само по Закона за обществените поръчки (ЗОП) държавата е забавила 247 млн. лв. – това са над 4 000 договора на малки средни и големи фирми. Около 98 млн. лв. от тези пари не са плащани в продължение на година и това не са поръчки, които са оспорвани. Единствено съдебната система няма нито един неразплатен договор по ЗОП, допълни тя.

По повод промените в ЗОП тя посочи, че те се правят, тъй като обществените поръчки са се дискредитирали като инструмент, чрез който държавата реализира политики и в много случи се стига до корупционни схеми.

източник: dnes.bg

5 коментара
08 Август 2013 16:37 | bobewa
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

тази е от село гарван голям род са тези бобеви


08 Август 2013 18:09 | 1111
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Изглежда много фалшива. За каква прозрачност става въпрос-никаква!


09 Август 2013 12:13 | бай тошо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

за 1111това не е за хора като теб 4 пъти под ниво 1 Бойко с мафиоти като Д. Танев и обкражение гледащи само какво да плячкосат от държавното и общинско се отива само на рупите в кипящата вода


09 Август 2013 12:24 | подгорец
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

за емил костадинов и михайлов на юздп до кога ще търпите този маскарад в беласица и огражден това се нарича горско-гербаджийска дървена мафия такава кражба не е имало и по времето на мадритския доведеник


09 Август 2013 14:54 | 1111
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Обкръжение, а не обкражение "бай Тошо"! Омръзна ни да ви обучаваме.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар