Червените депутати алармират: Губим 25 млрд. лева от сивата икономика

08 юни 2012 00:20   3 коментара   6713 прочита
К. Нинова
К. Нинова


К. Нинова

“България не прави важните реформи” е оценката на ЕК за изпълнението на конвергентната програма и на националната програма за реформи на страната. Тази констатация бе повторена от депутата и бивш финансов министър Пламен Орешарски на брифинг на левицата в НС.

“С 48 подписа от Коалиция за България и ДПС внасяме предложение за дебат по доклада-оценка на Европейската комисия за изпълнението на конвергентната програма и на националната програма за реформи на България”, съобщи депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Червените депутати смятат, че заключенията на ЕК са твърде остри към страната ни и че трябва да се обърне много специално внимание на препоръките в документа.

“Предлагали сме много добри идеи, но досега от ГЕРБ не ни чуват, при тях има подчертана безхаберност. Накрая на мандата си да се вземат в ръце и да допринесат нещо за развитието на България”, призова Нинова.

Именно с този доклад премиерът Борисов се похвали миналата седмица. Спаред него той ни нарежда в един отбор с Германия и Швеция.

В документа има критика, че все още темповете са прекалено бавни при усвояване на средствата по еврофондовете, макар че ГЕРБ се хвали много с постижения в тази сфера, заяви и депутатът от БСП Драгомир Стойнев. “Настояваме за нова оперативна програма “Образование и наука” и само ако заложим на този приоритет, можем да имаме производителност, високи доходи и модерно общество, каза той. България е квалифицирана като страната в ЕС с най-висок процент на неграмотност”, припомни пък народният представител Валентина Богданова една от най-смущаващите оценки в доклада.

Критиките в проекта за препоръки на Европейската комисия /ЕК/ не са унищожителни, дава се висока оценка на финансовата дисциплина на България. Така министърът на образованието Сергей Игнатов коментира пред журналисти в парламента проектодоклада на Брюксел, в който се оценява изпълнението на Конвергентната програма и на Националната програма за реформи у нас и отговори на критиките на левицата. Игнатов обърна внимание, че в констатациите си ЕК отбелязва за слабост забавянето на приемането на Закона за предучилищното и училищното образование, а не самият закон. По въпроса за външното оценяване на учениците той смята, че е необходимо време, за да се превърне то в инструмент за поправяне на “кривиците” в системата. Моделът е променен и се усъвършенства едва от 2009 г., добави министърът.

Според Европейската комисия сивата икономика в България е достигнала една трета от БВП, което означава, че от нея се губят 25 млрд. лева, алармираха още червените.

Единствената добра новина в доклада е за прекратяването на процедурата за прекомерен бюджетен дефицит, който слезе под 3%, продължи Орешарски. Според него всички други критики и препоръки са доста обезпокоителни. От 2005-2006 година досега в тези документи се съдържат най-сериозните критики по отношението на нашите програмни документи за развитието на страната, подчерта Пламен Орешарски.

Неговото мнение е, че до този момент оценките са били доста смекчени. В най-силната област на страната - фискалната политика, има също много критики, добави депутатът.

“Заплахите за икономическия растеж и жизнения стандарт на българите остават, а в някои сектори дори се задълбочават. Докладът ясно посочва, че правителството е ограничило бюджетния дефицит, но това е станало за сметка на капиталови инвестиции. Неефективността на публичните разходи рискува дългосрочната устойчивост на публичните финанси, особено в областта на пенсионната и здравната система. Тяхната предвидимост и стабилност се подкопават. Според оценките и препоръките - за първи път, откакто сме членове на ЕС, е отчетена толкова лоша събираемост на приходите”, подчерта Орешарски.


Още за: България   оценка   ЕК   Още от: България и свят

Принтирай статия
3 коментара
08 Юни 2012 09:52 | митко рупите
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

За съжаление БСП се оказа най-демократичната партия в България. Това са фактите!


08 Юни 2012 14:17 | Другоселец
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

и най компетентната, и за съжаление най хайдушка...


10 Юни 2012 20:00 | !!!!!!!
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А по време на червеното управление да не би да не губехме пари от сива икономика?! Вместо постоянно да опонират на управляващите, крайно време е да помислят как да помогнат на страната и народа в тази криза. Вечното им критикарство не е нужно на никой - само стават още по- противни!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар