България ще разполага с медицински хеликоптери до месец

03 юни 2023 13:17   1 коментар   3140 прочита


Първите медицински хеликоптери пристигат у нас по-рано от предвиденото, обяви в "Денят започва с Георги Любенов" служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Той уточни, че процедурата по наемане на хеликоптери на лизинг вече е приключила и е спечелена от италианската фирма, която е предложила по-добра цена, предаде БНТ.

"Със сигурност в края на този месец или в началото на следващия, ще имаме два хеликоптера, които ще стартират и ще започне въздушната помощ по въздуха. Пожелавам на колегата, който ще дойде след мен, да завърши това - много малко остана - площадките да бъдат завършени. Много малко остава и реално нашето население ще има спешна помощ по въздуха", заяви Меджидиев.

Страната ни ще ползва хеликоптери на лизинг докато не се сдобие със свои собствени. Очаква се първият закупен хеликоптер да бъде доставен у нас през декември, а догодина да получим още два.

Асен Меджидиев заяви, че има много добри впечатления за своя вероятен наследник на поста - проф. Христо Хинков и че е убеден, че той ще продължи започнатото за изграждането на детска болница, спешната помощ по въздуха и реформата в ТЕЛК.

Изтъкна, обаче, че го обиждат твърденията, че служебното правителство следва проруски интереси.

"Стана ми малко обидно - аз никога не съм имал проруски интереси, за да се коментира, че нашият кабинет има проруски интереси. Никога! Аз съм защитавал само интересите на България. И моят президент винаги е стоял и е настоявал за това. Абсурдна е формулата "всички срещу Радев и служебното правителство". Не може да остане такова клеймо! Аз поех поста с идеята, че ще работя не повече от 2-3 месеца и после ще се върна при моите пациенти. За всеки от нас беше така, но се наложи да останем за по-дълго, което беше тежко за всички. Лекото беше, че работихме в екип. Гордея се, че направихме нещо и пожелавам инициативите, които ние започнахме, да бъдат продължени. Аз отзад съм готов да помагам на всеки един министър на здравеопазването, който и да е той", каза Меджидиев.

Меджидиев каза още, че предстои унищожаването на около 1,4 млн. дози ваксини и определи като успех на служебното правителство договореното с ЕК намаляване на поръчаните дози. Според него проблемът е, че за България са били заявени количества ваксини, които са били много повече от нужното.

"Оттук нататък отпада задължението на държавата да заплаща ваксини и да ги унищожава. Спестихме 188 млн. на държавата, а миналата година - още 111 млн. Тези пари са повече от необходимите да построим детска болница. В момента в България не влизат ваксини. В договора, обаче, остава възможността при нужда, България да поръча нови дози, които да бъдат заплатени, когато бъдат доставени", каза той.

Меджидиев коментира и пролбемът с работата на Детската клиника в Националната кардиологична болница, чиято реанимация на 50% от капацитета си заради липса на медицински сестри.

Той призова детското здравеопазване да остане във фокуса и на следващото ръководство на Министерство на здравеопазването и изтъкна, че ако се увеличат клиничните пътеки за тези дейности, може да се привлекат кадри.

1 коментар
04 Юни 2023 22:11 | 7
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Имат 300 милиона за ваксини, но хеликоптерите са под наем... доообре
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар