България ще получи от ЕК 15 млрд. евро за ликвидиране на коронакризата 

28 май 2020 09:57   2 коментара   3168 прочита


 България ще получи 15 милиарда евро за справяне с последиците от икономическата криза, породена от пандемията от коронавирус. От тях е предвиден заем в размер на 3, 3 милиарда, който ще изплащане за 30 години. 

Това съобщи в ефира на сутрешния блок на NOVA евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. “Оценката на щетите от пандемията не е свързана с прякото финансиране от ЕК в момента. Не са обвързани броят на заболели с отпусканите средства, а състоянието на икономиките, нуждата от европейска солидарност”, обясни Радев. Нашата страна и Хърватска сме двете страни членки на ЕС, които ще получим най-много средства – взимаме най-голям процент от БВП, добави Радев. 

Става въпрос за сума от 19% от нашия БВП. Това предвижда одобреният проектодокумент на ЕК. “Приоритетите са кохезионната политика, дигитализацията, зелената сделка”, заяви евродепутатът. 

По думите му нашите финансисти ще трябва да преценят къде е най-изгодно да се похарчат парите. 

Преговорите по тази европейска помощ за риквидиране на коронакризата в икономика ще продължат до края на тази година, а още от януари 2021 бизнесът, общините и държавите ще получат парите за икономическото възстановяване, разясни и евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк. “Средствата трябва да стигнат максимално бързо до бизнеса и до европейските граждани”, допълни той. 

Вчера Европейската комисия представи детайли от своя план за възстановяване от коронакризата, наречен “ЕС от следващо поколение” и с обща стойност 750 млрд. евро. В мотивите към предложението си Комисията посочва, че той ще гарантира устойчиво, равномерно, приобщаващо и справедливо възстановяване за всички държави членки. Новият инструмент ще бъде “вграден” в следващия дългосрочен бюджет на Европейския съюз (2021-2027 г.), който пък ще достигне безпрецедентните 1. 85 трлн. евро. 

2 коментара
28 Май 2020 17:10 | Стефанов
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Да бе, България...


29 Май 2020 01:04 | Онзи
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ето затова имаше толкова много "заразени". Парите ще дойдат, вече има само излекувани. Фалшиви герберасти.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар