България е върнала на Турция над три хиляди артефакта

18 април 2024 16:57   1 коментар   3518 прочита
Снимка: iStock
Снимка: iStock


Снимка: iStock

България е върнала на Турция 3061 предмета с историческа стойност през последните няколко десетилетия, което я нарежда на четвърто място по този показател след Германия, Хърватия и Великобритания.

Това показват данни на турското министерство на културата и туризма, публикувани в местното издание "Демократ Коджаели".

Според публикацията в резултат на предприети постъпки от турска страна от 80-те години на миналия век в Турция са били върнати общо 25 524 ценни предмети, изнесени контрабандно от тази страна.

От Германия е осигурено връщането в Турция на 8670 исторически ценности, Хърватия е върнала 4147, а Обединеното кралство - 3742, показват данните.

Екипите на Министерството на културата и туризма, които се борят срещу контрабандата на културни ценности, продължават да полагат усилия за проследяване и описване на историческите артефакти, изнесени нелегално в чужбина, се посочва още в публикацията.

Източник: Мина Димитрова/БТА

1 коментар
19 Април 2024 09:11 | глупотевини
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Турция от години се разполага върху територии, които не са нейни, а на Византия и древна Гърция, завладени от нея чрез върла агресия и масови убийства, сега пък ние им връщаве артефакти, които не принадлежат на нейната история
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар