Българи, живеещи зад граница, обявяват предстоящите избори за нелегитимни

25 март 2013 22:50   1 коментар   5698 прочита


В отворено писмо до президента Росен Плевнелиев българи, живеещи зад граница, обявяват предстоящите избори за нелегитимни и противоконституционни. Наши сънародници от инициативата "АБГ - Асоциация на българските групи" очакват от държавния глава да сезира Конституционния съд заради текстове в Изборния кодекс и в самата Конституция, които дискриминират българите зад граница и ограничават активните и пасивните им избирателни права.

За пореден път те настояват за отделен избирателен район "чужбина", за идентични бюлетини в България и зад граница, като искат изборните секции извън страната да бъдат откривани на база на преброяване на българите от съответните дипломатически мисии. "Ние сме убедени, че президентът, тъй като той ще остане на своя пост след това временно правителство, той е длъжен да уважи нашите искания като български граждани и да внесе тази инициатива в Конституционния съд", коментира един от авторите на писмото до държавния глава - Велка Йордан-Йонкманс, която живее в Германия. "Дори и да се случи след изборите, това трябва да се случи. Ние го правим сега, за да остане като факт", подчерта Велка Йордан-Йонкманс.

По думите й български граждани дори и преди изборите са установили, че член от Изборния кодекс, самата уредба на изборите, противоречи на Конституцията: „Става въпрос за дискриминацията на българските граждани, живеещи извън страната. Предстоящите парламентарни избори ги обявяваме за нелегитимни и за противоконституционни по рода, по който са замислени, по реда, по който ще се произведат. Няма да отрази нито желанието на българите, живеещи в чужбина, нито ще отрази реалния вот, защото ние нямаме район. Ние получаваме една бюлетина, в която няма посочени нито партии, нито кандидати".

Над 2 милиона българи в чужбина нямат право да посочат свой кандидат, защото нямат избирателен район, подчерта Йордан-Йонкманс. Според нея това ще се отрази на активността по време на изборите: "Активността намалява от избор на избор. Няма да има активност, това е моята прогноза. Ще се радвам, ако се лъжа".

източник: blitz.bg

1 коментар
26 Март 2013 16:36 | !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Българите живеещи зад граница нямат морално право да гласуват, а не да обявяват изборите ни за нелегитимни !!! Не е нормално хора, които не живеят в България да определят как да живеем ние тук !!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар